Historicky byla domácí hospodářská zvířata krmena tím, co lidé nejedli, buď pící, nebo vedlejšími produkty z činností kolem zpracování potravin. Samotný původ evropského krmivářského průmyslu pramení ze získávání pšeničných otrub z mlýnů, pro které pro lidskou výživu neexistovalo využití. Tato „historická“ role dává krmivářskému sektoru klíčovou odpovědnost za řízení udržitelných potravinových systémů – nabízí se recyklace živin prostřednictvím krmiv pro zvířata určená k produkci potravin.
V roce 2022 vydala Asociace evropských průmyslových výrobců krmných směsí a premixů (FEFAC) svou novou publikaci na téma „ Oběhové krmivo – optimalizovaná obnova živin prostřednictvím výživy zvířat “. Představuje praktickou interpretaci konceptu oběhového krmiva v evropském krmivářském průmyslu a poskytuje aktuální příklady toho, jak toto odvětví přispívá k obnově živin z oběhového hospodářství.
Moučka z palmových jader je středně kvalitní bílkovinné krmivo s vysokým obsahem vlákniny, které je nejvhodnější pro přežvýkavce. Koláč z extrakce olivového oleje je odtučněn a v oblastech produkce olivového oleje se často používá jako krmivo pro prasata.
Podzemnicová (arašídová) moučka je složka krmiva s vysokým obsahem bílkovin a oleje.
„Rychle se měnící předpisy, harmonizace s normami Evropské unie, dynamický vývoj zemědělství a stavby velkých potravinářských továren byly katalyzátorem vzniku u nás nového oboru – zpracování technologicky nutného zlomu z výroby cukrovinek. Měl jsem to obrovské štěstí, že jsem byl u toho,“ sdělil při reportáži pro časopis Krmivářství Petr Šterc, majitel firmy Cervus.
„Stačilo jen udělat 100x pokus jak z toho, co nikdo nechtěl udělat kvalitní krmivo. U toho potkat pár lidí, kteří věřili tomu, co dělám a šlo to skoro jako po drátku. Začínali jsme ve starém mlýně, brzy se ukázalo, že budeme muset hledat jinou technologii. Určitě mi pomohlo, že jsem pracoval jako krmivář a denně řešil problémy farmářů s krmnými dávkami. Tam přišel nápad, kterou technologii použít.
První důležitým milníkem bylo podepsání smlouvy s největším tuzemským výrobcem trvanlivého pečiva. Tím, jak rostl dodavatel suroviny, museli jsme růst také my. Určitou metou byla pro nás výroba 100 tun měsíčně, ale to už je minulost. Dnes výroba pohybuje ve stovkách tun a vypadá to, že zdaleka nekončíme,“ vysvětlil Petr Šterc.
Firma Cervus vyrábí doplňkové krmivo a zároveň dostává zpět do oběhu materiál, který je pro výrobce potravin odpadem. Kromě výroby biskvitové moučky zajišťuje i nakládání s běžnými odpady, což představuje obrovský legislativní balík.
Firma zpracovává výrobní nestandardy nebo také technologicky nutný zlom – když se například vyrábějí oplatky, vznikají okroje, které pak putují k nám. Bonbóny, sušenky, chybně zabalené výrobky atd.
Biskvitovou moučku je možné použít pro všechny druhy hospodářských zvířat. V České republice se využívá nejvíce v krmných směsích pro prasata a v krmných dávkách pro skot, kde se používá i v kombinaci s krmnou močovinou.