Komfort dojnic a udržitelnost chovu

Komfort a udržitelnost jsou pravděpodobně dvě z největších současných módních slov v chovu dojnic. Do pohody dojnic patří čistá podestýlka, ventilace, snižování tepla, péče o končetiny a přístup k vodě a krmivu. Dá se tedy definovat udržitelný chov dojnic?

Mnoho aspektů prostředí a managementu stáda ovlivňuje pohodlí krav. Příklady jsou vhodně navržený, měkký a čistý odpočinkový prostor, ochrana před chladem, větrem, deštěm a sluncem, efektivní snižování teploty a větrání, správné osvětlení, optimální koncentrace zvířat ve stáji, přístup k vysoce kvalitnímu krmivu a vodě. Pohodlí krav je velmi důležité pro produkci mléka, kvalitu mléka, reprodukci a zdraví dojnic. Špatný welfare krav má ekonomické důsledky. S kravami by se mělo zacházet opatrně a s respektem.

 Může špatná manipulace ovlivnit pohodu dojnic?

Necitlivé nebo drsné zacházení vede např. při dojení ke zvýšení zbytkového mléko v mléčné žláze o 70 % a snížení dojivost asi o 10 %. Negativní chování ke krávě může způsobit, že se bude lidí bát. Strach je stresující a stres může ovlivnit produktivitu krav. Stres může také vést k imunosupresi, která může ovlivnit zdraví zvířat. Manipulace s kravami také ovlivňuje veřejné vnímání odvětví produkce mléka. Základní pravidla pro práci s kravami jsou pomalu a klidně a tiše.

 Jednoduše pro úspěch chovu

Chovatelé i zpracovatelé mléka by souhlasili s tím, že udržitelnost je důležitá pro budoucí úspěch mlékárenského průmyslu. Správná opatření pro pohodlí krav zvyšují kvalitu jejich života a zvyšují jejich produktivitu, což v konečném důsledku vede k efektivnějšímu a udržitelnějšímu chovu dojnic.

Pohodlí pro krávy se definuje jako praktika poskytování ideálního prostředí dojnicím, které zajistí, že budou šťastné, zdravé a produktivní. Patří k nim správné ustájení, krmení, voda a regulaci teploty, stejně jako opatření k zajištění fyzické a emocionální pohody krav.

Pro welfare krav je nezbytné správné ustájení. Systém ustájení by měl kravám umožnit stát, ležet a volně se pohybovat. Délka doby ležení přímo koreluje s produktivitou dojnic. To je důležité pro udržitelnost chovu, protože produktivní krávy jsou ziskovější a přispívají k celkovému úspěchu farmy. Krávy by měly mít přístup k vhodné a čisté podestýlce, měly by se pravidelně ošetřovat paznehty a zabránit zraněním a nemocem. To jsou opatření důležitá pro udržitelnost chovu, protože snižují potřebu veterinární péče a přispívají k celkovému zdraví a produktivitě krav.

Krmení a napájení jsou také důležitými aspekty pohody krav. Krávy potřebují přístup k čisté vodě a vysoce kvalitnímu krmivu, aby si udržely své zdraví a produktivitu. Krmivo je jedním z největších nákladů na mléčné farmě, takže maximalizace návratnosti nákladů na krmivo je životně důležitá pro každý provoz. Vysoce kvalitní a snadno dostupné krmivo zajistí, že dojnice zůstanou zdravé a produktivní.

Správná opatření pro pohodlí krav zvyšují kvalitu života krav a zvyšují jejich produktivitu, což v konečném důsledku vede k efektivnějšímu a udržitelnějšímu chovu dojnic.

 Pozor na teplo i zimu

Regulace teploty je významnou složkou pohody dojnic. Krávy jsou citlivé na změny teploty a mohou zažívat stres, když jsou teploty příliš vysoké nebo příliš nízké. Ideální teplotní rozsah je mezi 5º C a 20º C a úroveň vlhkosti by měla být mezi 40 % a 70 %. Tepelný stres a v některých případech chladový stres má obrovský dopad na stádo dojnic. Je chybou se zaměřit na vliv tepelného stresu pouze na produkci mléka, protože může mít také dopady na plodnost a reprodukci, stejně jako na celkové zdraví. Udržet krávy v chladu je zásadní pro zachování udržitelného provozu farmy.

 Krávy a životní prostředí

Udržitelnost chovů také souvisí s dopadem chovu dojnic na životní prostředí. Experti naznačují, že udržitelné zemědělské postupy mají za cíl snížit uhlíkovou stopu mléčných farem a chránit životní prostředí. Správná opatření pro pohodu a welfare krav mohou přispět k udržitelnosti životního prostředí snížením množství odpadu a emisí. Když jsou krávy ustájeny v čistých a suchých podmínkách, je třeba likvidovat méně odpadu a uvolňuje se méně amoniaku a skleníkových plynů. Navíc tím, že dojnicím poskytujeme pohodlné ustájení, krmení a napájení, vyžadují méně zdrojů a jsou efektivnější při produkci mléka, což v konečném důsledku vede k udržitelnějšímu chovu.

podestýžlka
Pro zdravé vemeno a končetiny si dojnice zaslouží vhodnou a čistou podestýku
dojnice
Krávy musí mít dobrý a snadný přístup k čisté vodě
krávy
Dojnice by měly dostávat kvalitní krmivo, aby si udržely zdraví a vysokou produktivitu
Zvýšení příjmu dusíku u pšenice by mohla pomoci symbiotická fixace Foto David Bouma
Endofytní bakterie pro lepší výživu dusíkem
Nové mořidlo na bakteriální bázi uvedla letošní podzim na trh ve Velké Británii společnost Syngenta....
tuz1_U
Více organické hmoty, méně eroze
Trvale udržitelné zemědělství se zaměřuje na takový způsob obhospodařování agroekosystémů, který by neomezoval...
Výběr z příspěvků