hlavička webu

´RUFUSS´ – nová odrůda čiroku odolná poléhání

Dne 20. 3. 2024 ÚKZÚZ v Brně registroval novou bělozrnnou odrůdu čiroku zrnového s názvem ´Rufuss´, která pochází ze šlechtění Ing. Jiřího Hermutha z Genové banky VÚRV, v. v. i. ´Rufuss´ je středně pozdní až pozdní liniová odrůda. Rostliny jsou středně vysoké, průměr stébla velký, list středně dlouhý, středně široký. Lata je hustá, obilky žlutavě bílé.

Po odrůdě ´Ruzrok´ je to již druhá česká odrůda, na rozdíl od ´Ruzroku´ má ale odlišné vlastnosti a využití. Užitná hodnota je dána kombinací výnosu suché a zelené hmoty na úrovni liniových odrůd a odolnosti proti poléhání. Proto je nová odrůda, v porovnání s registrovanými liniovými odrůdami čiroku na siláž v rámci sortimentu nízkých, typově zrnových odrůd pěstovaných na biomasu nebo siláž, pro tento sortiment zřejmým přínosem. Odrůda ´Rufuss´ je již licencovaná, množení a distribuci osiva má v kompetenci osivářská firma SEED SERVICE z Vysokého Mýta, se kterou má VÚRV, v. v. i. podepsané vzájemné memorandum o spolupráci.

Nenáročná plodina

Čirok je výrazně teplomilná a suchu odolná plodina. Na druh půdy je méně náročný, nevhodné pro pěstování jsou jen půdy studené a zamokřené. Čiroky patří mezi rostliny s rychlým vývojem, s tzv. C4 fotosyntézou. Čirok je zařazen mezi tzv. erozní plodiny. Erozní koeficient se u čiroků uvádí o třetinu až polovinu nižší než u kukuřice, Silně prokoření půdu, zanechává v ní hodně posklizňových zbytků a má neutrální bilanci organické hmoty. Nahradí kukuřici v aridních podmínkách, na horší půdě, při problémech se zvěří včetně prasat, nebo problémech s bázlivcem, drátovci. Výhodou je i jejich dobrý zdravotní stav, netrpí chorobami pat stébel a fuzariózami. Proto je povolen i do směsí meziplodin. Čiroky jsou méně náročné na vodu i živiny. Pro růst potřebují asi o 1/3 vody méně než kukuřice a v extrémním suchu mají i schopnost přejít do klidového stavu a obnovit růst v souvislosti s nadcházejícími dešti. Herbicidní ochrana čiroků je levná a jednoduchá, nízká je i cena osiva. Mladý čirok má v půdě sanitární účinky, a proto se využívá jako meziplodina se silným biofumigačním efektem, a to zejména jako přerušovač v osevních postupech s bramborami a zeleninou (ničí zejména houbové patogeny, háďátka a částečně i drátovce).

Zdroj informací: VÚRV, v. v. i.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Biologická ochrana proti zavíječi zimostrázovému
Zavíječ zimostrázový je výrazným škůdcem, který se velmi rychle rozšířil po celé Evropě. Původně asijský...
web4
České zemědělské inovační centrum
Data, jejich sběr, analýza a následné využití k vývoji nových technologií, systémů a aplikací to je dnes...
Výběr z příspěvků