hlavička webu

Roboti v zahradnictví

Koncem srpna se v areálu zahradnictví ČZU v Praze Tróji konal Hortibotický den. Jednalo se o akci pro laickou i odbornou veřejnost, jejíž největší část byla orientována na ukázky moderních robotických technologií, které již pomáhají v rámci zemědělské a zahradnické prvovýroby, nebo jsou již jen krůček od praktického nasazení.

Autonomní prostředky používané v zemědělství dělíme většinou na ty pozemní, které označujeme za polní roboty a ty jenž létají a označujeme je za bezpilotní prostředky. Obě z těchto kategorií byly na Hortibotickém dni zastoupeny. A většina se strojů byla i aktivně předvedena.

 

Dva ve vzduchu

Praktické předvedení platilo i pro drony DJI Agras T30 a XAG V40. Oba se předvedly při simulaci aplikace postřiku ve vinici podle předem nahrané letové a aplikační mapy. Aplikace postřiku leteckým způsobem má v rámci legislativy v ČR své limity a není dosud možná pro minerální hnojiva a pesticidy. To se však může změnit, neb takovýto způsob aplikace přináší nové možnosti jak nepoškodit porost a především jak aplikovat chemické látky cíleným způsobem.

 

Na úrovni rostlin

Cílená aplikace, obdělávání půdy či jiné agrotechnické zásahy jsou vlastní většině polních robotů. Existují už i takové z nich, které dokáží pracovat na úrovni jednotlivých rostlin. Takovým strojem byl předvedený Roboton jehož robotická ruka může pracovat s vícero nástroji, které si robot umí sám měnit. V praxi tak zvládne přesné setí, ošetření rostlin, prokypření půdy v těsné blízkosti rostlin, nebo individuální závlahu, což je zásah vhodný třeba při pěstování zeleniny. Roboton má před sebou ještě další vývoj, přesto již nyní funguje úspěšně a jako zdroj energie umí využít fotovoltaických panelů. Samozřejmostí je autonomní pohyb po pozemku s využitím pásových jednotek.

 

V přesném sponu

Pásové jednotky měl i další robot, který byl aktivně představen. Jeho jméno je HaRiBOT a je určený pro pěstební činnosti v zemědělství, zelinářství, sadech, vinicích, ale i pro práci v parcích nebo lesních školkách. Je poháněn spalovacím motorem a krom pasivního nářadí může pracovat i s nářadím aktivním. A tak tomu bylo i v ukázce, kdy byl osazen půdním vrtákem a předváděl hloubení děr pro následnou výsadbu. Samozřejmě autonomně a s přesným dodržením pěstebního sponu rostlin.

HaRiBOT byl v ukázkách osazen půdním vrtákem a hloubil jámy v definovaném sponu
Foresthor je vyvíjen na ČZU
Slopehelper je určený do sadů a vinic
agrolesnictví 02
Ministerstvo zemědělství bude podporovat agrolesnictví
Zemědělci budou moci získat podporu na pěstování dřevin, pokud na stejném pozemku budou zároveň růst...
Optimální růstová fáze plevelů pro ošetření kontaktními listovými herbicidy Foto Miroslav Jursík
Šetrně k přírodě efektivní aplikací herbicidů
Herbicidy se podílí téměř z 50 % procent na spotřebě přípravků na ochranu rostlin v ČR, EU, ale také...
Výběr z příspěvků