Šance pro fotovoltaiku

Společnosti MAVE Jičín se vydává cestou udržitelného zemědělství, a to tím, že v drůbežím provozu ve Soběrazi, konkrétně ve středisku ve Lháni, byla dokončena instalace střešní fotovoltaické elektrárny s výkonem 390 kWp.

Tato zařízení od české společnosti Greenbuddies ročně vyrobí přibližně 400 MWh čisté elektřiny, která se využije hlavně na provoz vzduchotechniky zajišťující optimální prostředí s dostatkem čerstvého vzduchu pro 95 tisíc nosnic. Středisko ročně vyprodukuje až 25 milionů kusů vajec, která nyní budou pocházet z provozu využívajícího obnovitelné zdroje energie. Tento krok představuje významný příspěvek k zelenější zemědělské produkci a snížení celkové energetické náročnosti společnosti.

Jmenovaný dodavatel realizoval komplexní projekt doslova na klíč. Společnost Greenbuddies svým odběratelům dodává střední a velké průmyslové solární instalace a nabíjecí infrastrukturu, v tomto případě o výrobu zelené energie, jež se spotřebuje na provoz závodu, se postará 940 solárních panelů, každý o jmenovitém výkonu 415 Wp. Uvedená očekávaná roční produkce elektrárny přitom odpovídá množství, které je srovnatelné s průměrnou roční spotřebou přibližně 114 českých domácností.

„Fotovoltaika pro MAVE Jičín je naší další cennou zkušeností v solárním řešení pro zemědělský sektor, kterých jsme realizovali v Evropě již řadu. Solární elektrárny jsme například montovali na střechy skleníků v Nizozemsku a Německu, ve Švédsku aktuálně připravujeme agrivoltaiku. Mezi naše zajímavé projekty patří také solární systémy na střeše bioplynové stanice. Rád vidím, že i v Česku začínají přibývat v tomto oboru firmy, které řeší udržitelnější zemědělskou produkci a snížení energetické náročnosti,“ řekl Aleš Spáčil, spolumajitel společnosti Greenbuddies.

Místopředsedkyně představenstva společnosti MAVE Jičín Dita Bočková k tomu poznamenala, že solární energie na střeše drůbežárny je příkladem, že zemědělství může být inovativní a zároveň šetrné k životnímu prostředí. „Je to vlastně tak zvaná ‘win-win‘ situace, naše farma jedním krokem sníží náklady na energie a zároveň přispěje k udržitelnější budoucnosti. Díky fotovoltaice můžeme efektivně pohánět větrání a chlazení v halách, což je potřeba hlavně, když slunce nejvíce svítí, a tím nám instalace fotovoltaiky dává ještě větší smysl. Její umístění na budovu přispěje k zajištění ideálního prostředí pro slepice a ke snížení uhlíkové stopy našeho provozu,“ dodala Dita Bočková.

Celá farma Soběraz v současné době prochází rozsáhlou modernizací. Kromě instalace nové fotovoltaiky byla inovována chovná technologie. Původní systémy byly nahrazeny modernějšími, které dále zvyšují komfort a pohodu zvířat. Společnost MAVE Jičín tímto přístupem ukazuje, že je možné skloubit efektivní živočišnou produkci s ohledem na životní prostředí.

IMG_9465
Díky osvětě vlastníků půdy budou obce lépe odolávat klimatickým změnám
Jak se obce připravují na klimatickou změnu, aby vůči negativním vlivům byly odolnější, zkoumají vědci...
2
Pásové střídání plodin
V České republice je asi 50 % zemědělské půdy ohroženo vodní erozí, protože leží na svazích. Při prudkých...
Výběr z příspěvků