Šance pro vertikální zemědělství

Podle některých údajů se zemědělství v Evropě podílí zhruba 13 % na emisích skleníkových plynů. Negativně může zatěžovat též vodní zdroje, půdu a také biologickou rozmanitost. V rámci boje proti těmto negativním dopadům Evropská unie přijala několik kontroverzních opatření, která mají zajistit ekologický přechod prostřednictví různých iniciativ na celém kontinentu. Tato nařízení jsou v souhrnu známá jako tak zvaná Zelená dohoda, jejíž cílem by mělo učinit z Evropy do roku 2050 prvním klimaticky neutrálním kontinentem.

O klimatickou neutralitu usiluje také litevské hlavní město Vilnius. Jak uvádí v tiskové zprávě, proto neustále zvyšuje své úsilí o udržitelnost a jedním z prostředků, jak toho dosáhnout, jsou alternativní metody zemědělství, jako je například tak zvané vertikální hospodaření.

Jde o způsob pěstování plodin ve svisle naskládaných vrstvách nad sebou, často zahrnuje zemědělství s řízeným prostředím, jehož cílem je optimalizovat růst rostlin takovými pěstitelskými postupy, jako jsou například hydroponie, aquaponie či aeroponie.

Používají se hlavně v uzavřených prostorech, například v různých objektech, přepravních kontejnerech, tunelech anebo dokonce v opuštěných důlní šachtách. O tom, že jde o teprve rozvíjející se technologie, svědčí to, že v roce 2020 bylo vertikální zemědělství využito na celém světě jen asi na 30 hektarů.

Udržitelné technologie

Valentinas Civinskas, generální ředitel společnosti Leafood, která je největší evropskou vertikální farmou, k tomu uvádí, že zemědělské postupy se mění nejen v Litvě, ale v celé Evropě. Některé podniky se zaměřují na zavádění nejnovějších technologií, jako je řízení plodin pomocí umělé inteligence, integrace obnovitelných zdrojů energie a udržitelné hospodaření s vodou.

„Alternativní zemědělské metody jsou podpořeny technologickým pokrokem v agrotechnice. V zemědělství se také stále více prosazují postupy oběhového hospodářství s důrazem na snižování množství odpadu a efektivní využívání zdrojů. Některé z předních evropských společností v ekologickém zemědělství skutečně sídlí právě ve Vilniusu a Litvě,“ tvrdí Civinskas.

Vertikální farma společnosti Leafood s investicí přes 6 milionů eur se nachází v hlavním městě. Je zasazena do průmyslové zóny a pěstuje zeleninu v oblastech, které jinak nejsou vhodné pro tradiční způsoby hospodaření.

„Vertikální pěstování umožňuje pěstovat zeleninu v kontrolovaných vnitřních prostorách ve vrstvách na sobě. Tím se snižuje potřeba rozsáhlých pozemků a snižuje se zátěž životního prostředí spojená s konvenčními metodami,“ vysvětluje V. Civinskas. „Vertikální farmy tak mohou pomoci dosáhnout cílů zákona o obnově přírody, jehož cílem je obnovit 90 % půdy v EU do roku 2050.“

Zemědělství a průmysl

Navíc existence vertikální farmy v rámci městských hranic Vilniusu umožňuje výrazně zkrátit dodavatelský řetězec a snížit emise CO2. „Obyvatelé a návštěvníci Vilniusu si mohou koupit saláty, které byly sklizeny jen o několik hodin dříve. Takovou úroveň čerstvosti může vertikální zemědělství nabídnout po celý rok. Gastronomický ekosystém Vilniusu proto používá potraviny z místních zdrojů a suroviny z našich farem. Zelenina, která si zachovává čerstvost a křupavost, tak umocňuje rozvoj stravování ve městě,“ říká V. Civinskas. „Využíváme tak až o 95 % méně vody a o 100 % obnovitelné energie než tradiční farmy, aby se snížil škodlivý dopad na životní prostředí.

V posledních několika letech se vilniuské odvětví čistých technologií rychle rozvíjí a do jeho ekosystému přibylo 10 nových subjektů. Zdvojnásobil se tak počet lidí, kteří se tímto způsobem hospodaření zabývají. Civinskas tvrdí, že neustálé rozšiřování pracovních sil je jedním z nejvýznamnějších hnacích motorů udržitelných podniků, zejména těch, které působí v zemědělství.

„Ekologicky smýšlející podniky potřebují posílit své rezervy pracovníků pomocí vzdělávání a mezinárodních výměnných programů. To by jim umožnilo přilákat i zahraniční odborníky, což by obohatilo místní ekosystém. Mohli bychom také vyhlásit nějakou globální výzvu, která by nabízela značné granty a možnosti realizace v rámci celého města pro startupy řešící nejpalčivější ekologické problémy Vilniusu,“ říká k tomu Valentinas Civinskas.

Kromě udržitelných postupů podtrhuje i význam pozitivního pracovního prostředí. „V naší vertikální farmě hrajeme klasickou hudbu. Studie ukazují, že takové prostředí podporuje zdravější rostliny a rychlejší růst. Jsem si jistý, že to přispívá i k dobré pohodě našich zaměstnanců,“ dodává na závěr.

Principem vertikálního zemědělství je pěstování plodin ve svisle naskládaných vrstvách nad sebou, často zahrnuje postupy s řízeným prostředím
kukuřice
Možnosti ochrany půdy proti erozi
Plodiny pěstované na orné půdě včetně meziplodin chrání povrch půdy proti erozi. Ta působí ve dvou fázích,...
web4
České zemědělské inovační centrum
Data, jejich sběr, analýza a následné využití k vývoji nových technologií, systémů a aplikací to je dnes...
Výběr z příspěvků