Solární panely mezi řádky zeleniny, ovoce i okrasných rostlin zvyšují výnos

V dnešním konkurenčním zemědělském prostředí je zásadní maximálně využít půdu. Agrovoltaika – kombinace zemědělství a výroby solární energie – nabízí inovativní způsob, jak toho dosáhnout. Nová studie výzkumného ústavu EMBER nyní ukazuje, že solární panely na farmě mohou nejen šetřit náklady za elektřinu, ale i zvyšovat výnos plodin.

Agrovoltaika spočívá ve využívání solárních panelů k výrobě elektřiny při současném pěstování plodin na stejné půdě. Panely mohou být instalovány nad plodinami, které snášejí přistínění, jako jsou bobuloviny, nebo mohou být rozmístěny mezi řádky plodin, které milují slunce, například pšenice. Toto uspořádání umožňuje vyrábět potraviny a energii současně.

Výhody agrivoltaiky

  • Zvýšení výnosů plodin – Agrovoltaika může zvýšit výnosy, zejména u plodin odolných vůči stínu. Například výnosy bobulovin se mohou při pěstování pod solárními panely zvýšit až o 16 %. Je to proto, že panely vytvářejí mikroklima, které chrání rostliny před extrémními povětrnostními podmínkami.
  • Diverzifikace příjmů – Agrovoltaika nabízí nový zdroj příjmů tím, že umožňuje prodávat elektřinu vyrobenou solárními panely. V Polsku mohou zemědělci využívající tento systém vydělat až 15krát více na hektar ve srovnání s tradičním pěstováním pšenice.
  • Maximalizujte využití půdy – Díky produkci plodin i elektřiny na stejné půdě je agrovoltaika efektivnější. To je obzvláště cenné, pokud máte co do činění s omezenou nebo drahou zemědělskou půdou.
  • Výhody pro životní prostředí – Agrovoltaika pomáhá snižovat závislost na fosilních palivech tím, že vyrábí čistou energii. Navíc stínění solárními panely může snížit spotřebu vody při pěstování plodin, což je významná výhoda v oblastech ohrožených suchem.

Agrovoltaika se již používá po celém světě. Ve Španělsku vedly solární panely nad salátovými poli k vyšším výnosům a nižší spotřebě vody. Ve Francii zlepšila vinice kvalitu hroznů použitím solárních panelů pro optimalizaci slunečního záření. V Japonsku používají zemědělci pěstující rýži agrovoltaiku ke stabilizaci výnosů plodin a výrobě komunální energie.

Zdroj informací: © Ember

Foto: Kristýna Čermáková

KONOpi
Konopí – mnohé využití a vždy udržitelně
Výzkumný ústav živočišné výroby, v. v. i. Praha Uhříněves, Vědecký výbor výživy zvířat Ministerstvo...
_MG_0194
Nový projekt uhlíkového zemědělství
Jednou z možností, jak přispět k trvalé udržitelnosti zemědělství, je tzv. Carbon Farming. Je založen...
Výběr z příspěvků