hlavička webu

Technika nejen pro přesné setí

V segmentu přesného setí má výrobce Kuhn v nabídce různé typy secích strojů. Jednotlivé modely se liší konstrukcí a z ní vyplývající cenou a určením do příslušných podmínek. Jejich společnou vlastností je pak možnost setí různých plodin na různou rozteč řádků. Vlajková loď pak umožňuje setí do různě zpracované půdy i současnou aplikaci hnojiv a mikrogranulátů.

Vlajkovou lodí firmy Kuhn v oblasti přesných secích strojů na našem trhu je modelová řada Maxima 3. V šesti- a osmiřádkovém neseném provedení je nejžádanějším modelem této značky v České republice. Vyrábí se s pevnými, sklopnými a teleskopickými rámy i jako tažený stroj. Vybírat lze z dvanácti různých modelů s pracovním záběrem od 6 do 12 řádků, vhodných pro výsev kukuřice, slunečnice, cukrové řepy, řepky, sóji a jiných plodin s roztečí řádku od 37,5 do 80 cm.

Možnost konfigurace

Výsevní vozík se zásobníkem na 50 l osiva a dvoudiskovým výsevním ústrojím, uložený na paralelogramu, si zákazník může nakonfigurovat podle svých potřeb. Volit lze různé přední i zadní příslušenství (jednoduchý odrážeč hrud, koltr, hvězdicová kola, zadní přítlačné kolečko, uzavírací disky a další). Přítlak lze nastavit až na 180 kg, což umožňuje využít přesný secí stroj Maxima 3 i v minimalizačních technologiích a pro setí do mulče. Secí stroje Maxima 3 využívají podtlakový systém rozvodu vzduchu vnitřkem rámu od turbíny poháněné vývodovým hřídelem nebo hydraulickým systémem traktoru. Pohon secího stroje může být mechanický nebo elektrický. Ten je vybaven vlastním generátorem elektrické energie poháněným od ventilátoru a nabíjejícím čtyři akumulátory s napětím 48 V pro dokonalé napájení bez nárazových špiček. Elektrický pohon zajišťuje přesnost výsevu i v kopcovitém terénu, při zvýšené prašnosti nebo při rozjíždění a brždění soupravy. Elektrický pohon také umožňuje jednoduché nastavení vysévaného počtu jedinců na hektar a úpravu vysévaného množství osiva během setí. Standardně má stroj vypínání jednotlivých vozíků a možnost variabilního dávkování hnojiva i osiva na základě informací od GPS. Maxima 3 s elektrickým pohonem je plně ISOBUS kompatibilní stroj,

Různé možnosti přihnojení

Kromě výsevu umožňuje Maxima 3 také přihnojování. Zásobník na hnojivo u tažené verze má objem 1500 l, u nesených pak 2×260; 960 nebo 1350 l. Nesené modely bez zásobníku hnojiva lze doplnit čelně neseným o objemu až 2000 l. Přihnojování minerálními hnojivy (70 až 330 kg/ha) zajišťují buď klasické nožové botky, nebo dvojité předsazené disky. Ty ukládají hnojivo vedle řádku s osivem a o 5 cm hlouběji, čímž je vyloučeno poleptání kořenů. Volitelně lze stroje Maxima 3 osadit jedním nebo dvěma mikrogranulátory s aplikací do řádku nebo na povrch. Aplikací mikrogranulátu lze poskytnout rostlině rychle a lehce dostupné živiny v ranném stádiu růstu.

Tažený osmiřádkový pneumatický přesný secí stroj Maxima 3 TRR s centrálním zásobníkem na hnojivo, vhodný pro traktory nižší výkonové třídy
1001
Automatizované řízení řešením v chovech drůbeže
Zemědělským podnikem, který se rozhodl modernizovat svou živočišnou výrobu, a přitom využít automatické...
Strip_till_1_U
Pásově a po vrstevnicích
Cílem udržitelného zemědělství je soustavná produkce plodin bez zbytečného zatěžování půdy a životního...
Výběr z příspěvků