Velkou roli v aragonském pastevectví v současnosti hrají udržitelnost a inovace, důraz je kladený na lepší genetiku ovcí. Úzká spolupráce přináší farmářům ze čtyř stovek vesnic zisk a pomáhá udržet zdejší tisíciletou tradici pastevectví. Ve sdružení Pastores Grupo Cooperativo je zapojeno zhruba 800 pastevců, kteří pasou své ovce na ploše kolem jednoho milionu hektarů. Jejich jehněčí maso s chráněným zeměpisným označením Ternasco de Aragón (PGI) patří k nejprodávanějším ve Španělsku.
Rasa Aragonesa
Nejprve si novináři prohlédli mladé ovce na farmě Antonia Enfedaquea, jednoho z 1200 majitelů hospodářských zvířat v regionu, členů družstva Pastores Groupo. Na farmě pracují také jeho synové, kteří pokračují v pastevecké tradici. „Mladí lidé, kteří se chtějí v tomto oboru angažovat, musí být zapálení, jinak po krátké době odchází. Pracujeme 365 dní v roce průměrně 14 hodin denně,“ vysvětlil farmář. Díky svým bohatým zkušenostem v chovu ovcí poskytují technický servis a poradenství dalším chovatelům. Vlastní dvě stáda – s dvěma tisíci a tisíci kusy ovcí. Chovají plemeno Rasa Aragonesa, které snese venkovní teplotu 2 až 10 °C, ve stádu je také několik koz. Pasou se na pastvinách ohraničených elektrickým ohradníkem a využívají pastevecké psy. Ovce mají v uchu mikročip, ve kterém mají záznam s rodokmenem a vakcinační program. Farmář může čip načíst pomocí speciálního přístroje a zjistit potřebné informace, například z hlediska další reprodukce. Účastníci si napřed prohlédli farmu s odchovem ovcí a poté se přesunuli na pastvinu. Farmář názorně předvedl, jakým způsobem přehání stádo ovcí čítající tisícovku zvířat na novou pastvinu.
Přední producent jehněčího
Další zastávkou byl Oviaragón, mateřské družstvo Pastores Grupo, předního producenta jehněčího v Aragonii. Jak vysvětlil Ángel Tarancón, generální ředitel Pastores Grupo Cooperativo, jimi produkované jehněčí maso získalo značku PGI (Protected Geographical Indication) díky vysoké kvalitě masa z výběrových jehňat. Dodávají maso do obchodů i restaurací v regionu. Staví na udržitelném systému, nabízí servis i různé způsoby distribuce a propagace. V rámci pastevectví je důležitá rovnováha mezi kvalitou a cenou masa. Toho dosáhnou díky genetice a správné výživě. Španělská kooperativa je spolu s dalšími institucemi z Francie, Itálie, Irska a Rumunska zapojená v projektu Life Green Sheep.