Plocha využívaná k ekologickému zemědělství se v EU vytrvale rozšiřuje

Statistický úřad Eurostat uvádí, že plocha využívaná k ekologickému zemědělství se v Evropské unii vytrvale rozšiřuje a v roce 2022 činila 16,9 milionu hektarů. O rok dříve plocha pro ekologické zemědělství činila 15,9 milionu, v roce 2020 pak 14,7 milionu hektarů. Za posledních deset let se přitom zvyšuje prakticky ve všech zemích unie.

V roce 2022 byla plocha využívaná pro ekologické zemědělství ekvivalentem 10,5 procenta celkové využívané zemědělské plochy v EU. Česká republika je v tomto ohledu nad průměrem EU, stejně tak Slovensko. V letech 2012 až 2022 se plocha využívaná pro ekologické zemědělství nejrychleji rozšiřovala v Chorvatsku, za uvedené období se zvýšila o 306 procent. Následuje Portugalsko s růstem o 278 procent a pak Bulharsko, kde se tato plocha za deset let zvýšila o 182 procent.

Nejvyšší podíly ploch ekologického zemědělství na celkové využívané zemědělské ploše byly v Rakousku, a to 27 procent, dále v Estonsku (23 procent) a ve Švédsku (20 procent). Naopak v pěti zemích EU byl podíl ekologického zemědělství v roce 2022 pod pěti procenty. Nejnižší byl na Maltě, kde činil jedno procento, a pak v Bulharsku a v Irsku, kde v obou případech činil dvě procenta.

Zdroj informací: ČTK

Zvýšení příjmu dusíku u pšenice by mohla pomoci symbiotická fixace Foto David Bouma
Endofytní bakterie pro lepší výživu dusíkem
Nové mořidlo na bakteriální bázi uvedla letošní podzim na trh ve Velké Británii společnost Syngenta....
Již tři roky v rámci projektu NAZV společně s VŠCHT a VÚRV hodnotí na DEP FAPPZ ČZU dynamiku degradace pesticidů u různých druhů zeleniny
Testují rezidua pesticidů
Polní den Demonstračního a pokusného pozemku Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů...
Výběr z příspěvků