Precizně lze zacházet i s „výkaly“

A díky tomu lze i ušetřit. Ne nebojte se. Nechci tady rozvíjet žádné fekální historky. Chci psát o technologiích precizní aplikace organických hnojiv, které se dostávají do popředí zájmu. Konkrétně pracovní linka aplikace kejdy prošla v posledních letech velkou proměnou. Nové technologie snižují emise a především vylepšují ekonomiku celé linky. A aplikační cisterny Zunhammer se pyšní tím, že dokážou ušetřit až 30 % nákladů.

Aplikace kejdy byla dříve řešena rozstřikem po poli. Plusem takové operace byla rychlost a energetická nenáročnost. Avšak co se týká využití kejdy jako hnojiva, stálo to „za starou bačkoru.“ Dusík aplikovaný na povrch totiž rychle zreaguje se vzduchem a uteče do ovzduší v podobě čpavku. K snížení emisí přispělo používání aplikátorů, které kejdu uloží do půdy, případně ji ihned zapraví. Dalším krokem bylo zvýšení efektivity celé linky, což vyústilo v to, že nejmodernější kejdové linky jsou rozděleny na transportní část a aplikační část. Poslední trendy v segmentu kejdové linky se týkají aplikace variabilní dávky podle aplikačních map.

Aplikační cisterny Zunhammer
Cisterny Zunhammer se umí zapojit jak do dopravní části kejdové linky, tak do té aplikační. Sortiment nabízených strojů je široký a v nabídce jsou jak malé jednonápravové cisterny, tandemové cisterny s čerpadlem nebo bez něj, a konečně i největší cisterny na tridemovém podvozku. Navíc spolu s cisternami má společnost Zunhammer ve svém výrobním portfoliu i celou řadu aplikátorů a množství velmi zajímavých technologických řešení, díky kterým například cisterny umí aplikovat variabilní dávku bez ohledu na pojezdovou rychlost a nebo aplikovat dávku podle obsahu živin v kejdě.

Variabilní změna aplikační dávky
Na trhu existují v podstatě dva druhy cisteren: ty bez čerpadla a ty s čerpadlem. První skupina je plněna podtlakem. Kejda je nasávána do cisterny vývěvou a při aplikaci je vypouštěna samospádem. Pro změnu aplikační dávky je u těchto cisteren nutné osadit výtokové potrubí průtokoměrem a dále zařadit šoupátko, které reguluje v krocích průměr výtoku a tím i aplikační dávku. Řešení to sice je, ale o nějaké velké preciznosti tu nemůže být řeč. Druhá skupina cisteren je osazena čerpadlem. Kejda je do cisterny čerpána pomocí pístového čerpadla poháněného kardanem a pomocí stejného čerpadla je pak materiál tlačen i do aplikátoru. Ani tento systém neodpovídá na požadavky precizního zemědělství, pokud není čerpadlo poháněno hydrostaticky. Řešením je až systém Vario od společnosti Zunhammer. U cisteren Zunhammer Vario je pohon pístového čerpadla řešen sice rovněž kardanem od vývodové hřídele traktoru, ale přes hydrogenerátor a hydromotor. Díky změně otáček hydromotoru je možné měnit aplikační dávku jednoduše a plynule a bez ohledu na pojezdovou rychlost soupravy. Řešení je to elegantní.

Precizně lze zacházet i s kejdou
Jak aplikovat kejdu ještě precizněji? Jde to vůbec? Ano. Na cestě k preciznímu zemědělství kráčí Zunhammer dál a dál. Jenže co přesně znamená precizní zemědělství ve spojení s kejdou? Aplikovat jen tolik, kolik je skutečně potřeba, a jen tam, kde je to potřeba, obdobně jako je tomu u minerálních hnojiv. K tomu slouží (mimo ještě další nezmíněných technologií) NIR senzor, který má společnost Zunhammer ve svém portfoliu již od roku 2005. NIR senzor od Zunhammeru má označení VAN-Control a je to zařízení schopné měřit obsah živin v kejdě. Používá k tomu technologii blízké červené spektroskopie a podle německé státní zkušebny DLG poslední verze systému VAN-Control s kalibračním modelem 14.3.1 se může pochlubit vysokou přesností naměřených hodnot. V porovnání s konvenčním stanovením složek laboratorní metodou je analýza dokonce rychlejší a jednodušší při zachování vysoké přesnosti.

VAN-Control měří obsah různých živin během procesu plnění u každé jednotlivé cisterny. Nastavit je pak možné nikoliv dávka kejdy na hektar, ale požadované živiny na hektar a systém tak umožňuje naprosto přesné dávkování organického hnojiva podle agronomických požadavků.

Možná by někdo mohl namítnout, proč VAN-Control měří živiny při plnění cisterny a proč neměří naopak obsah živin v materiálu na „výstupu“ a podle toho není regulována dávka. Odpověď je jednoduchá a stejná jako u vousatého vtipu s želvičkami: „frnk a byly pryč“. Když si vezmeme průtok čerpadla 4000 nebo dokonce 6000 l/min, než by VAN-Control změřil obsah živin a nastavil podle toho aplikační dávku, byla by cisterna na úplně jiném místě.

AgriMachines poradí
Společnost AgriMachines SE je výhradním importérem strojů společnosti Zunhammer. Kromě toho, že stroje prodává, poskytuje jim i kompletní servis a zajišťuje dodávky náhradních dílů. Svým zákazníkům nabízí i poradenství a to jak v oblasti výběru správného stroje nebo dokonce celé linky.

Za systém Eco-Duo-Vario vyhrála společnost Zunhammer stříbrnou medaili na veletrhu Agritechnica
VAN-Control je to zařízení schopné měřit obsah živin v kejdě. Používá k tomu technologii blízké červené spektroskopie
Na terminálu lze zadat nikoliv dávku kejdy na hektar a množství určité živiny na hektar
Han 1
Roční zkušenosti s novou stájí
Po téměř ročním provozu nového kravínu uspořádalo Zemědělské družstvo Haňovice, které hospodaří zhruba...
Rez
Epidemie rzi plevové opět aktuální
V posledních letech způsobuje rez plevová (Puccinia striiformis) na pšenici významné hospodářské ztráty....
Výběr z příspěvků