Lokální produkce pro školní jídelny

Zajištění kvalitního a udržitelného stravování dětí ve školních jídelnách není jen otázkou výživy. Je to také příležitost, jak podpořit české zemědělce, posílit regionální ekonomiku a snížit ekologickou zátěž způsobenou dlouhými dopravními řetězci. Téma uplatnění biopotravin a lokální produkce v rámci veřejného stravování rezonovalo i na květnovém setkání Tematické pracovní skupiny Uplatnění lokálních potravin ve veřejném stravování (TPS) při Celostátní síti pro venkov v Národním zemědělském muzeu v Praze.

Jak zaznělo na jednání TPS, novela vyhlášky o školním stravování mění přístup ke složení tzv. spotřebního koše (nástroj určující složení jídelníčků ve školních jídelnách). Zatímco dosavadní normy byly zaměřené primárně na nutriční složky (tj. množství bílkovin, tuků apod.), nově bude zohledňován také původ potravin a jejich sezónnost.

Krok k soběstačnosti a udržitelnosti

Jaké se připravují konkrétní legislativní změny? Od září 2025 má nová vyhláška o školním stravování stanovit povinný 2% podíl biopotravin ve školních jídelnách s více než 180 strávníky. Od září 2028 se tento podíl zvýší na 5 %. Současně vznikají doporučené standardy pro veřejné zakázky, které mají institucím pomoci zohledňovat nejen cenu, ale i kvalitu, udržitelnost, welfare zvířat nebo principy fair trade. To umožní upřednostnit lokální produkci bez obav z porušení pravidel zadávacího řízení. V rámci programů Ovoce a zelenina do škol a Mléko do škol už od loňska platí povinný 10% podíl biopotravin, který dodavatelé úspěšně plní (14 % u ovoce/zeleniny, 18 % u mléka). Sektor veřejného stravování, kde se denně stravuje kolem tří milionů lidí, z toho 1,8 milionu ve školním stravování, představuje velmi významný trh pro české zemědělce.

Cenový rozdíl jen pár haléřů

Jak vysvětlil doc. Ing. Jan Moudrý, Ph.D., z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a současně předseda TPS, často panuje obava z příliš vysokých cen biopotravin. Jak ale ukázal na příkladu, rozdíl ve výsledné ceně za porci není dramatický. Například nahrazení 2 % surovin biomlékem za 35 Kč/l (proti konvenčním 20 Kč/l) zvedne cenu porce zhruba o 0,25 Kč. Vhodnými komoditami pro začlenění biopotravin s dobrým poměrem cena/výživová hodnota jsou například mléko a mléčné výrobky, brambory, jablka, mouka, luštěniny nebo kořenová zelenina.

Logistika a komunikace

Největšími překážkami zavádění lokálních potravin do veřejného stravování jsou logistika, administrace a rentabilita při dodávkách malých objemů. Malí zemědělci často nejsou schopni efektivně obsloužit více jídelen, jídelny s většími počty strávníků potřebují větší objemy produkce, menší jídelny naopak odebírají relativně malá množství, což neúnosně prodražuje individuální zásobování. Administrativní překážky se týkají například složitosti veřejných zakázek nebo nejasností v pravidlech výběrových řízení. Řešením může být vznik mezičlánků – malých distributorů či sdružení, která převezmou roli koordinace a rozvozu. Další možnosti skýtá digitalizace – např. domluva prostřednictvím elektronických tržišť. Příkladem funkční spolupráce je Jihočeské tržiště, které propojuje místní farmáře s odběrateli z regionu. Podobné systémy vznikají i v dalších krajích – v Brně, na Vysočině, v Královéhradeckém nebo Moravskoslezském kraji. Některé iniciativy fungují na bázi spolupráce samospráv, jiné vznikají díky evropským projektům, například v rámci operačních skupin EIP. Další možností je přímá komunikace personálu jídelen se zemědělci, případně organizace exkurzí dětí na farmy. Pomoci mohou i Místní akční skupiny, které mají přehled o regionu a mohou zprostředkovat kontakty.

Edukace veřejnosti

Jak zaznělo na květnovém setkání TPS, jídelny sice mohou nabídnout zdravé jídlo, ale bez změny postoje v rámci rodiny se výsledky dostaví jen částečně. Děti často odmítají ovoce či zeleninu, pokud k tomu nemají kladný vztah z domova. Velmi důležité je rovněž vzdělávání personálu jídelen a managementu škol. Nový systém spotřebního koše jim sice dává více volnosti, ale zároveň vyžaduje větší orientaci ve výživových doporučeních a znalost možností lokálního trhu. Univerzity i neziskové organizace proto připravují vzdělávací programy a školení. Na Jihočeské univerzitě momentálně probíhají tři hlavní projekty, které se zabývají propojováním farmářů a stravovacích zařízení. První je zaměřený na vzdělávání a šíření informací v rámci programu Erasmus+, druhý na mapování dostupnosti lokálních produktů a potřeb školních jídelen a třetí se v rámci programu Horizon zaměřuje na inovativní způsoby distribuce lokální produkce a biopotravin.

České lokální potraviny patří do školních jídelen, na talíře dětí a studentů. Je to cesta nejen k podpoře domácí produkce, ale i k dlouhodobé udržitelnosti českého zemědělství
Šéfkuchař Martin Staněk (vpravo) vedl workshop, během něhož si účastníci vyzkoušeli vaření z lokální produkce a biopotravin
Doc. Ing. Jan Moudrý, Ph.D., se specializuje na agroekologii, udržitelné zemědělství a dopady zemědělství na životní prostředí, včetně ekologického a sociálního zemědělství
5-CIWF
Lepší welfare pro ryby v akvakultuře
Zajištění dobrých životních podmínek, které je nedílnou součástí udržitelného chovu hospodářských zvířat,...
Agrivoltaika umožňuje produkci plodin a solární energie vedle sebe Foto archiv DLF
Elektřina a biodiverzita vedle sebe
Solární farmy lze stavět tak, aby integrovaly plodiny a přírodní prostředí, což může být cenným příspěvkem...
Výběr z příspěvků