
První přednášku si připravila Sofie Piepersová, veterinární lékařka a výkonná ředitelka společnosti MEX™. Má zkušenostmi v oblasti léčby mastitidy a zdraví dojnic. Popisovala to, jak mohou protokoly před dojením změnit zdraví vemene a kvalitu mléka. V úvodu vysvětlila, jak funguje oxytocin při spouštění mléka po stimulaci struků. Před dojením je v cisterně vemene méně než 20 % mléka a ejekce většiny mléka je závislá na oxytocinu. Ten se uvolňuje do krve po ruční stimulaci struků a jeho hladina musí být pro dokonalé podojení vysoká. Správná rutina pře dojením má podle přednášející vypadat tak, že se pěnovou desinfekcí před dojení ošetří struky 4–5 krav, pak se dojič vrátí k první krávě a začne odstřikovat první střiky mléka, potom otře struky všech pěti krav jednorázovou suchou utěrkou a postupně může po stimulaci, který tak trvá 60 – 120 sekund nasazovat dojicí stroj. Optimální rutina před dojením znamená šťastnější dojnice, vyšší užitkovost a zisk farmy a zdravá vemena krav.
Pokud jsou krávy stresovány během dojení nebo bolestivě dojeny, spustí se hormon adrenalin a ten způsobí zúžení cév a snížení spouštění oxytocinu, dochází k otoku struku a napnutí svalů konce struků, vzniknou problémy se spouštěním mléka a prodloužení doby dojení.
Narušený tok mléka
Na farmách, kde mají automatické snímání stroje ze struků při průtoku mléka až 250–300 g/min. dojí krávy dlouho pro zisk nižšího množství mléka. Na farmách, kde snímají dojicí stroje při průtoku mléka 600–800 g/min., nedojí krávy tak dlouho, mívají špatný tok mléka a ve vemeni zbývá více reziduálního mléka. Narušení toku mléka se projeví i na mléčné křivce, která má víc vrcholů, jak se spouštění mléka zastavuje a zase se zvedá.
Forestrips nebo ne
Odstřikování prvních střiků mléka z každé čtvrti má svá pozitiva v tom, že odejde mléko s vyšším počtem somatických buněk a bakterií, dá se podle nich detekovat případná mastitida, ovlivňuje se tím spouštění oxytocinu a také se stimulují struky, aby se omezila jejich bolestivost při dojení. Důležitá je i dezinfekce struků před dojením a odstřikem prvních střiků. Přednášející popsala využití nových desinfekčních prostředků a jejich test in vitro a in vivo.
Co si pamatovat
Přednášející na závěr přednášky shrnula, že existuje vysoká bakteriologická zátěž na kůži struků krav před vlastním dojením. Otření suchou utěrkou pro jednotlivé dojnice snižuje počet bakterií na kůži struku. Pěnová desinfekce před dojením umožňuje výraznější snížení bakteriální zátěže nezávisle na době kontaktu. Otření papírovou utěrkou je bez desinfekce rozhodně nedostatečné k odstranění Streptococus spp.na Stahylococcus spp. v případě vysoké kontaminace.
Cena za péči o struky
Druhý přednášející Adrien Tavel je globální produktový manažer CID LINES, součásti společnosti Ecolab. Přednášel o hygienických výrobcích a jaká je jejich role v rutinách před dojením. V úvodu řekl, že rutina před dojením přináší zemědělcům přidanou hodnotu tím, že zajišťuje vysokou kvalitu mléka a snižuje riziko mastitidy, což vede ke zvýšení efektivity mléčných farem. Pre-milking znamená prevenci mastitid, cena za klinické mastitidy ve stádě je asi 300 eur, udrží optimální dobu dojení, protože hodina práce v EU je asi 33,5 eura. Důležitá je i kvalita mléka, neboť penalizace za vysoký počet somatických buněk v mléce je zhruba od 3 do 15 eur.
Prevence mastitid a hygiena
Nezbytná je hygiena a dezinfekce struků před dojením, desinfekce strukových násadců po dojení a před dalším dojením a desinfekce struků po dojení. Každá farma a její specifické problémy vyžadují specifické produkty. V závislosti na zdroji kontaminace a patogenu firma (Ecolab) doporučí různé produkty z jejího sortimentu. Mají k dispozici čisticí prostředky, které dokáží i pečovat o kůži struků a biocidy, které čistí i desinfikují.
Zvyšujte produkci mléka
Přednášející doporučil omezení nových kontaminací snížením bakteriální zátěže až o 90 % díky řešením firmy. Díky snížení závažnosti a šíření kontaminace je možné včas detekovat mastitidy. Lze zvýšit dojivost zkrácení doby dojení a snížení počtu poranění struků až o 18 % při dobré přípravě a maximalizovat dojivost až o 9 % při správném postupu před dojením.
Dobře provedená rutina před dojením: