hlavička webu

Biostimulace jako základ hospodaření

Jak uvádí Petr Bezděkovský v příloze EKOTECH magazín, která poprvé vyjde v dalším čísle titulu AGRONOM, veškerý život na planetě závisí na půdě. Půda totiž poskytuje oporu a živiny pro takzvané primární producenty – rostliny. Primárními producenty se nazývají proto, že vytvářejí organickou hmotu na stavbu svého těla z energie získané ze slunce fotosyntézou.
Aby se půdní procesy znovu obnovily, je zapotřebí čekat dlouhé roky, než se půdní život opět přirozeně aktivuje nebo lze využít možnosti biostimulace a celý proces obnovy tak výrazně urychlit. Na třech příkladech dokládá, jak k tomuto problému přistupují tři aktivní zemědělci.
Farma Jana Staňka z Dřítně
Jan Staněk hospodaří v katastru obce Dřítně nedaleko Týna nad Vltavou na celkové výměře 360 ha, z toho je 345 ha orné půdy. Současně chová asi 30 kusů masného skotu. Půdu z 90 % orá, jen pod řepku asi 10 % pozemků před setím hluboko prokypří.
Průběžně se snaží doplňovat organickou hmotu tím, že 98 % vyprodukované organiky vrací zpět do půdy a současně pěstuje meziplodiny: svazenku, pohanku a jetel. Jako podporu rozkladných procesů a zlepšení vitálních funkcí půdy zde sedmým rokem používá půdní biostimulant Neosol od společnosti OLMIX Group.
V oblasti, kde hospodaří, jsou převážně těžké, jílovité půdy a často měl problémy s jejich utužováním a po orbě s následným předseťovým zpracováním. První rok použil startovací dávku 150 kg/ha a další dva roky dávku snížil na 120 kg/ha. Dnes již Neosol aplikuje každoročně v dávce 100 kg/ha společně s vápněním a pozemky střídá. Zhruba po dvou letech už byly vidět první výsledky. Půda začala být více drobtovitá, méně utužená, po orbě nevznikaly tak tvrdé hroudy a celkově porosty začaly být vyrovnanější s lepším kořenovým systémem. Obecně se jeho výnosy nyní pohybují kolem 9,5 t pšenice (z původních 4-5 t/ha v roce 1995) u řepek je to kolem 4 t/ha a u máku asi 2 t/ha.
Farma Ing. Milana Procházky, Obilka, s. r. o., Žižice
Na přípravcích podporujících přirozenou rovnováhu je postavena celá filozofie společnosti OLMIX. Směs makro- a mikroprvků je navržena tak aby stimulovala rozvoj přirozené biologické populace zdraví prospěšných hub a bakterií které jsou v dané půdní lokalitě přirozené. Své o tom ví i Milan Procházka, soukromě hospodařící zemědělec na Slánsku ve Středočeském kraji. Na zhruba 450 ha společně se svým synem pěstuje převážně ozimu pšenici, řepku, ječmen, hrách, sóju a cukrovou řepu.
Zhruba před 10 lety začal nejdříve s přípravkem PRP-Sol (dnešní Neosol), aby na vybraných pozemcích vylepšil strukturu utužené půd, která byla v období sucha nejen těžko zpracovatelná, ale současně měla i problém se zadržením dostatečného množství vody pro zdravou produkci rostlin. V současné době využívá Neosol už jen v udržovacích dávkách jako probiotickou podporu zdravého stavu své půdy.
Asi před třemi roky rozšířil používání OLMIX přípravků i o Explorer S10. S ohledem na udržitelné hospodaření se snaží co nejméně zatěžovat ekosystém na svých pozemcích používáním minerálních hnojiv, a proto jako základní hnojení při setí používá Explorer S10 v dávce 100 kg/ha při setí pod patu nebo v plošné dávce 120 kg/ha. Přirozeným způsobem tak podpořil zdravé vzcházení rostlin, které se projeví na dobré kondici rostlin během celé vegetace, a to i v období letních přísušků.
Filozofií M. Procházky není, jak sám říká „vyždímat z těch polí co nejvíc“, ale s ohledem na přirozené schopnosti půdy hospodařit udržitelným způsobem. Takže ačkoliv patří mezi konvenční zemědělce, snaží se používat chemické postřiky a minerální hnojiva v dávkách s co nejmenšími dopady na životní prostředí, zároveň však společně s ohledem na ekonomiku svého provozu.
Farma Františka Habra v Báňovicích u Dačic
Na farmě F. Habra (kolem 500 ha) velmi dobře pochopili provázanost celého ekosystému hospodaření, a proto s biostimulací začínají hned ve stáji za použití biologického aktivátoru Z-FIX. Na hluboké podestýlce přidaný aktivátor velmi rychle nastartuje proces rozkladu podestýlky stimulací růstu kulturních hub a bakterií. Houbová vlákna nejdříve přírodní cestou rozruší ochrannou voskovou vrstvu (lignin) na stéblech slámy a následně pomnožené kolonie bakterií začnou s rozkladem organické hmoty (slámy). Výsledný efekt spočívá hlavně ve snížení vlhkosti podestýlky (úspora slámy asi 40 %), zrychlení procesu zrání chlévského hnoje, snížení tlaku škodlivých patogenů a fixaci čpavku, tedy cenného organického dusíku pro následné hnojení polních plodin.
S takto ošetřenou základní surovinou pro hnojení kukuřice, ve spolupráci s aktivátorem půdní rhizosféry Explorer S10, lze zcela nahradit průmyslová hnojiva. Explorer S10 je tak ideálním řešením nejen pro ekologické a konvenční zemědělce ale také pro pěstování plodin v nově se rozvíjejícím systému bez zpracování půdy (no-till)
Na základě dlouhodobých výsledků nejen v ČR lze významného zlepšení dosáhnout aplikací půdních biostimulantů, tj. přípravků na bázi organických látek a specifického poměru makro- i mikroprvků. Cílem a výsledkem jejich použití je zlepšení biologické aktivity půdních organismů, kulturních hub a s tím spojené zlepšení půdní struktury, managementu vody, vzduchu v půdě a transportu organické složky půdní do hloubky zlepšením prokořenění. Biostimulace jsou tedy metody využívající podpory přirozených biologických procesů k harmonizaci a nastavení rovnováhy přirozených procesů v přírodě.
Ing. Milan Procházka je s produkty Olmix je trvale spokojen a jak sám říká, dnes už je bere jako základ svého hospodaření při každoročním zakládání zdravých porostů
V případě F. Habra byl před setím kukuřice aplikován chlévský hnůj ošetřený přípravkem Z-FIX v dávce 40 t/ha a jako náhrada umělých hnojiv byl použit Explorer S10 v dávce 100 kg/ha při setí pod patu. Tuto technologii používá již pátým rokem.
tuz 0
Suchu odolá živá krajina
Třetí ročník konference o regenerativním zemědělství Živá krajina, která se uskutečnila na konci ledna...
escube - rostliny
Půdní mikrogel ESCUBE pomáhá rostlinám lépe hospodařit s vodou a živinami z půdy
Multifunkční 100 % biodegradovatelné přípravky zvyšují vitalitu rostlin i za sucha a zároveň pozitivně...
Výběr z příspěvků