hlavička webu

Čas robotů přichází

Společnost AGRI-PRECISION s. r. o. je firma specializovaná na precizní zemědělství, především monitorovací systémy, zemědělské navigace a automatické řízení zemědělských strojů. Nabízí ucelenou paletu produktů, které zemědělcům pomohou zefektivnit a zpřehlednit zemědělskou prvovýrobu.

K hlavnímu sortimentu firmy patří navigace a autopiloty pro jakoukoliv zemědělskou techniku, napříč značkami a bez ohledu na stáří stroje. Stroje vybavené technikou od AGRI-PRECISION dokážou pracovat na poli s přesností až 2 cm. S tím souvisí i vybavování agregované techniky speciálními autopiloty pro přesné navádění, například plečky, sázeče nebo i konstrukčně složitých strojů.

Další činností firmy je prodej a vybavování strojů systémy pro řízení aplikace hnojiv, chemických postřiků a osiv. I v tomto případě dokážou specialisté ze společnosti AGRI-PRECISION vybavit starší stroj tak, aby uměl precizně a variabilně aplikovat příslušnou látku či osivo.

Novinkou v sortimentu firmy byl na nedávné výstavě Naše pole v Nabočanech představený polní robot Naio ORIO pro přesně setí a plečkování různých záhonů. Uplatnění najde v zelinářství, školkařství nebo při setí a ošetřování různých pokusných parcel. Stroj se pohybuje autonomně, s přesností 2 cm, kamerový systém navádí pracovní nářadí s přesností až 1 cm. Robot je plně elektrický, vybavený bateriemi a elektromotorem v každém kole. Na jedno nabití vydrží při plečkování pracovat přibližně 10 hodin.

Naio ORIO francouzského výrobce je komerční stroj připravený pro prodej a plné využití v praxi. Firma Naio vyrábí celkem tři typy robotů, od nejmenšího Naio OZ pro malé zelinářské provozy a speciální plantáže, přes viniční speciál Naio TED až po výše zmíněný polní Naio ORIO. Zdá se, že technologie pro dostatečnou přesnost, samostatnost a bezpečnost jsou již na takové úrovni, že lze nasadit autonomní roboty do reálné praxe.

K hlavnímu sortimentu firmy patří navigace a autopiloty pro jakoukoliv zemědělskou techniku
Novinkou v sortimentu firmy byl na nedávné výstavě Naše pole v Nabočanech představený polní robot Naio ORIO pro přesně setí a plečkování různých záhonů
Firma Naio vyrábí celkem tři typy robotů, nejmenším je Naio OZ pro malé zelinářské provozy a speciální plantáže
Pokus se samozavlažovací půdu ukázal, že by do budoucna bylo možné pěstovat zemědělské plodiny i v oblastech, ve kterých byl doposud zapotřebí složitý zavlažovací systém Foto archiv
Speciální půda do suchých oblastí
Inženýři z univerzity z texaského Austinu vytvořili nový typ půdy, který nepotřebuje závlahu, protože...
konference 4
Udržitelná produkce vepřového masa v německém pojetí
Budoucnost produkce vepřového masa v Evropské unii byla stěžejním tématem listopadové konference pro...
Výběr z příspěvků