Odrůda Saturn je výstupem z projektu zaměřeného na šlechtění nové generace odrůd chmele se specifickou vůní. Podobné odrůdy se do České republiky dovážejí z Ameriky nebo Nového Zélandu, připomněl Ing. Nesvadba. Dodal také, že výsledkem jejich šlechtění je šest odrůd pojmenovaných po planetách – Saturn, Jupiter, Pluto, Juno, Eris a Ceres.
Dodává lehkost
Primárním cílem šlechtění odrůdy chmele Saturn, která byla registrována v roce 2022, byla specifická vůně. Ta se vyznačuje intenzivním ovocným aroma zejména po meruňkách, ve slabší intenzitě je doplněna citrusovým aroma, pivu tak dodává lehkost. Saturn (semenáč odrůdy Kazbek) je vhodný pro svrchně kvašená piva a studené chmelení spodně kvašených piv. V současné době jej do svého sortimentu zařadilo několik pěstitelů, kdy vedle dalších vlastností testují i jeho výkonnost. Používá se již v řadě pivovarů včetně Plzeňského Prazdroje (Volba sládků – Hop Hop Hop), minipivovarů (Pivovar Ládví Cobolis, Pioneer Beer, Pivovar Mazák …), znají jej již i konzumenti piva. Uplatnění nalézá nejen v České republice, ale také v zahraničí.
Saturn vedle specifického aroma zaujme také vysokou tolerancí vůči suchu, což je vlastnost v době klimatické změny velmi žádaná. Odborníci z Chmelařského institutu testovali v rámci nového projektu NAZV QK21010136 celý genofond chmele na odolnost vůči suchu a Saturn v této vlastnosti vynikal. Jak upřesnil Ing. Nesvadba, je jednou z pěti současných odrůd chmele v České republice, které vykazují toleranci vůči suchu (v roce 2024 je registrováno 27 odrůd chmele). Lze jej tak pěstovat na pozemcích bez závlahy při zachování vysokých výnosů a kvality.
V současné době se Saturn pěstuje na výměře 1 ha. Vzhledem k rostoucí poptávce odhaduje Ing. Nesvadba rozšíření odrůdy v horizontu dvou až tří let až na 5 ha. Jak dodává, jde o výnosnou odrůdu, která je schopná poskytnout produkci nad 2 t/ha.
Další cíle šlechtění
Šlechtění ve Chmelařském institutu se ubírá hned několika směry. Vedle odrůd se specifickou vůní, jde také o šlechtění chmelů s vysokou produkcí alfa hořkých kyselin, důležitý je i směr zaměřený na odolnost k biotickým a abiotickým faktorům a mnohé další. Jak upozornil Ing. Nesvadba, disponují také genotypy podobnými Žateckému poloranému červeňáku, u nichž cílí na jemnou vůni, vyšší odolnost k chorobám a škůdcům i větší výkonnost. Milovníci zlatavého moku se tak mohou těšit i v době klimatických změn a různých legislativních restrikcí na stále se vyvíjející sortiment chmele, díky kterému mohou pivovary připravovat klasická piva i pivní speciály. Důležité je také připomenout, že šlechtění chmele výrazně podporuje Ministerstvo zemědělství, a to podporou genetických zdrojů, šlechtění i výzkumných projektů do pěstitelské a pivovarské praxe.