hlavička webu

Peptidem podpoří plodiny proti háďátkům

Jako „vakcíny pro rostliny“ fungují hlavní produkty americké společnosti Plant Health Care. Díky nimž jsou rostliny zdravější, lépe odolávají chorobám a stresu, a tím zlepšují výnosy a kvalitu plodin. Nejnovější technologie založená na peptidu PHC68949 má poskytovat ochranu proti háďátkám.

Obchodní činnost společnosti Plant Health Care je založena na prodeji rekombinantního proteinu Harpin αß, který působí jako silný biostimulátor a podporuje výnosy a kvalitu plodin. Nová technologie založená na peptidu PHC68949 je v procesu registrace v Brazílii a USA a působí jako biologické řešení na ochranu rostlin před ztrátami výnosu a kvality spojenými s poškozením rostlin parazitickými háďátky žijícími v půdě. Společnost cituje odhad, podle kterého v celosvětovém měřítku způsobují háďátka až 12,3 % ročních ztrát produkce v hodnotě přibližně 157 miliard dolarů ročně.

Nejprve do sóji

V Brazílii by mělo prvotní využití peptidu PHC68949 směřovat do sóji, zatím navrhované použití zahrnuje širokou škálu plodin včetně zeleniny, polních plodin plodin, ovocných stromů, vinné révy a speciálních plodin. PHC68949 poskytne pěstitelům podle společnosti vysoce flexibilní ochranu proti háďátkům, protože jej lze aplikovat na list nebo mořením osiva. Jako technologie na bázi peptidů se PHC68949 rychle rozkládá v životním prostředí, nemá žádné nepříznivé účinky na necílové organismy a má nulovou ochrannou lhůtu, bez omezení maximálních limitů reziduí ve sklizeném produktu. Ošetření má podle společnosti mírně vyšší výnosový efekt oproti standardním nematocidům.
Po aplikaci na rostlinu nebo osivo spouští PHC68949 v ošetřených rostlinách komplexní soubor metabolických reakcí a aktivuje genovou expresi spojenou s vrozenou obrannou a růstovou reakcí rostlin, která je běžná u všech zemědělských plodin. Tato aktivace vede k omezení žíru háďátek a ke změnám v kořenovém exudátu v rhizosféře, které inhibují líhnutí vajíček háďátek. To zlepšuje vývoj plodiny, zakořenění a vitalitu, což v konečném důsledku vede ke zlepšení výnosu a kvality produkce, uvádí firma.

V tuzemsku způsobují háďátka problémy v cukrové řepě
Háďátka patří k významným škůdcům brambor
S prvním uvedením produktu v Brazílii se počítá v sóje
3
Kamerou řízené automatické pletí
Pěstování zeleniny patří mezi nejnáročnější činnosti zemědělské výroby. Vyžaduje nasazení mnoha pracovní...
mladé stromky v systému Air pot U
Alternativy pěstování dřevin mimo volnou půdu
Nizozemské Centrum aplikovaného výzkumu rostlin (PPO) se zabývá výzkumem v rámci celého zemědělského...
Výběr z příspěvků