Operativní zjištění koncentrace minerálních látek

Na veletrhu SPACE, který se konal v polovině září ve francouzském městě Rennes, bylo oceněno 48 produktů. Jednu hvězdičku získal také pozoruhodný exponát AniGun, který prezentovala francouzská společnost Animine.

Přenosný přístroj AniGun měří obsah minerálních látek v krmivech používaných ve výživě zvířat se zaměřením na krmiva konzumovaná přežvýkavci. Využívá technologii rentgenové fluorescence, která nebyla nikdy použita jako přenosné zařízení v oblasti výživy zvířat.

AniGun poskytuje výsledky analýzy makrominerálů (P, Ca, K, S…) a mikrominerálů (Zn, Mn, Cu, Fe, Cl…). Koncentrace lze získat během několika minut se stejnou přesností jako v laboratoři. AniGun je robustní analyzátor, který lze využít v terénu. Odborníci na výživu mohou AniGun používat ke stanovení koncentrací minerálních látek v základní krmné dávce, a to za cenu mnohem nižší než při laboratorní analýze. Postup je mnohem jednodušší – bez zasílání vzorků a bez čekání na výsledky analýzy. Zohlednění skutečných koncentrací minerálních látek umožňuje do diety doplnit minerální doplňky na míru. Ve většině případů lze úroveň suplementace snížit z důvodu nadměrných rezerv. Přínosy této technologie jsou tedy nutriční, ekonomické i environmentální.

Technologie se dá využít i v chovu malých přežvýkavců
krávy
Přínosy této technologie jsou nutriční, ekonomické i environmentální
s7
Veletrh SIMA nastavil zrcadlo
Na podzim proběhnuvší veletrh zemědělské techniky SIMA představil aktuální trendy k nimž směřuje moderní...
krávy
Jak chytře porazit mastitidu?
V tomto týdnu se na dvou místech České republiky uskutečnily semináře pořádané společnostmi Eurofarm...
Výběr z příspěvků