Pastva přinesla očekávaný efekt

Na náhorní plošině v katastru obce Malhostovice se nachází lokalita Zlobice. Kopec, vyčnívající necelých 400 metrů nad mořem se využíval k zemědělské činnosti, respektive k pastvě ovcí. Od počátku 70. let lokalitu následně využívala armáda jako záložní cvičiště pro studenty Vysoké vojenské školy v Brně a původní sady a pastviny začaly zarůstat náletovými dřevinami. Po roce 1989 se činnost armády postupně utlumovala až asi po deseti letech skončila úplně. Od roku 2003 je bývalý vojenský prostor ve vlastnictví obce Malhostovice, která lokalitu s významnými krajinnými prvky pronajala Svazu chovatelů ovcí a koz, z. s., respektive jeho dceřiné společnosti Oveko, a. s.

Na lokalitě Zlobice, která má výměru bezmála 40 ha, jsou tři významné krajinné prvky, jejichž celková rozloha představuje dvě třetiny výměry bývalého vojenského prostoru. Největší z nich jsou Jižní svahy, dále Nivky a konečně významné krajinné prvky v okolí pozorovací věže. Kvůli výskytu silně ohrožených druhů rostlin jako jsou například škarda ukousnutá, střevličník pantoflíček či koniklec velkokvětý, tak bylo v celospolečenském zájmu šetrným způsobem obnovit původní přírodní ráz lokality. Tomuto účelu velmi dobře posloužila zvířata.

 

Zvířata vystřídala vojáky

Je to již dvacet let, co Svaz chovatelů ovcí a koz přispívá k obnově a udržení stability

evropsky významné lokality Zlobice v Jihomoravském kraji.

„Zpočátku jsme zde měli užitková stáda ovcí a koz, vesměs tvořená kříženci. Cílenou plemenářskou prací jsme vybudovali dvě čistokrevná stáda, a to suffolských ovcí a dále burských koz. Aktuálně máme v základním stádu 65 bahnic a 20 koz a produkujeme plemenná zvířata. A co se pastvy týče, zejména kozy významně pomohly omezit náletové dřeviny do té míry, že až na jednu malou parcelu je celá výměra bývalého vojenského prostoru vedená v kategorii trvalých travních porostů. Smlouva, která nám umožňuje provozovat činnost na Zlobici, končí v roce 2030. Přestože v zájmu zastupitelstva obce Malhostovice je abychom pokračovali, vše se bude odvíjet až od nastavení národních podpor. Bez dotací je to prodělečné,“ uvedl při naší návštěvě Ing. Vít Mareš.

 

Akce pro veřejnost

Svaz chovatelů ovcí a koz, z. s. pořádá v areálu Zlobice řadu akcí, které umožňují návštěvníkům seznámit se s chovem ovcí a koz a finalizací produktů nejen z ovčího a kozího mléka a masa, ale i vlny.

„Během roku uspořádáme osm, devět akcí pro chovatelskou i laickou veřejnost. Sezónu zahajujeme v polovině února masopustem a o měsíc později zde vítáme jaro. Na začátku května tu uvidíte klasifikaci plemenných beránků a kozlíků, a v polovině srpna Ovenálie, což je celostátní výstava ovcí a koz, na kterou zavítá více než tisícovka návštěvníků. Na podzim se tu odehrají nákupní trhy beranů a kozlů, v listopadu jsou na programu tradiční vepřové hody a závěr roku zakončíme adventem. Zájem ze strany široké veřejnosti je opravdu velký a troufám si říci, že ročně k nám zavítá okolo pěti tisíc návštěvníků,“ konstatoval Ing. Mareš.

Lokalita Zlobice má výměru bezmála 40 ha
Pastva ovcí má na náhorní plošině vyčnívající do 400 metrů nad mořem více než sedmdesátiletou tradici
Ing. Vít Mareš
tuz 0
Meziplodiny zažívají boom
Podle odborníků má Česká republika jeden veliký problém, a tím je kvalita půdy. Z venkova postupně mizí...
Bezpilotní prostředek DJI Phantom 4 Multispectral představují nenákladné drony využitelné v precizním zemědělství Foto Vojtěch Lukas
Mapování zaplevelení drony
V poslední době se klade důraz na snížení environmentálních a zdravotních rizik v souvislosti s aplikací...
Výběr z příspěvků