Software usnadňující hospodaření

Podmínkou úspěchu při hospodaření v souladu s přírodou a směřování k trvale udržitelnému zemědělství je nejen správně zvolená technologie a nasazení nejvhodnější techniky, ale také moderní řídicí software, který farmáři pomáhá vést veškerou evidenci, poskytuje důležitá data, je podkladem pro vytváření map variabilního hnojení, setí či aplikace prostředků pro ochranu rostlin. Správný software zpracovává podklady pro pravidelná hlášení a posléze je i odesílá. A umí toho ještě mnohem více. Zvyšuje produktivitu a ekonomiku práce a snižuje nároky na pracovní síly.

Mezi společnosti specializující se na tento software patří jičínská firma AG info s. r. o. Jedním ze základních kamenů její nabídky je inteligentní GPS monitoring AG Tracker, propojující telematiku s agronomickou evidencí, sledující využití techniky a automaticky vyhodnocující práce na bloku a plodině.

Traktory vybavené GPS jednotkami a spárované s bezdrátovými puky na závěsné technice umožňují v aplikaci AG Tracker vést přesnou evidenci s jakým strojem či nářadím konkrétní traktor pracoval. V AG Trackeru uživatel vede také veškerou evidenci traktorů, tedy najeté kilometry, trasy, dobu práce, prostoje, dobu, po kterou běžel motor a při jakém výkonu a po propojení se softwarem čerpací stanice má také evidenci pohonných hmot. Kromě celkové spotřeby lze zjistit také spotřebu na hektar nebo na plodinu. Dříve se čerpání pohonných hmot zadávalo ručně, dnes má obsluha svůj čip, který slouží i pro vykazování docházky. Tímto čipem si odemkne čerpací stanici a navolí stroj, do kterého tankuje. Data tankování se okamžitě přenesou do AG Tracker, kde se zobrazí jaké natankoval množství, v jakém čase a do kterého traktoru. Údaje z čerpací stanice se následně propojí s vykázanou činností a umožní evidenci spotřeby.

A to zdaleka není všechno. Za samostatnou zmínku stojí  docházkový systém, který je součástí programu AG Tracker. Ten umí evidovat nejen klasickou docházku, ale i směnný provoz (dopočítávání turnusů) nebo diferencované pracovní fondy. Zaměstnanci jsou zařazeni do jednotlivých tarifních tříd, které lze doplnit evidencí příplatků za specifické činnosti (postřiky aj.). Nechybí ani kalendář nepřítomnosti na pracovišti. Následně dokáže docházkový systém zpracovat podklady pro export do mzdového systému. Docházkový systém lze doplnit i modulem Manuální práce, který využijí například pěstitelé zeleniny, zaměstnávající sezónní pracovníky pro ošetřování a sklizeň zeleniny.

Mechanizátor si zase může vést evidenci zemědělské techniky a do systému zadat veškerou mechanizační techniku (nejen vybavenou GPS nebo puky) a mít přehled o tom, kdy musí který stroj na technickou prohlídku, jaké servisní úkony na něm proběhly, kdy a s jakými náklady.

AG Tracker může nově evidovat ještě další důležité činnosti, například zdravotní prohlídky zaměstnanců, školení BOZP a PO či školení řidičů.

Součástí programu je i praktická mobilní aplikace, v níž obsluha vidí svůj stroj, popřípadě i stroje kolegů, například při skupinových pracích (žně apod.). Aplikace může sloužit i jako navigace na místo práce. Vedoucí pracovníci pak mají celkový přehled o tom, kdo je v práci, kde stroje pracují a kolik práce mají hotové. Agronomům poskytne informace o jednotlivých blocích – od osevu až po jednotlivé operace (aplikace), víceméně jim zrcadlí informace z počítače, z navazujícího programu Agronom®.

Do AG Tracker přešlo také plánování osevu včetně plánování na další hospodářské roky. Při zadávání plánu program automaticky spustí kontroly (erozní opatření, střídání plodin, eko platby a další). Spočítá také potřebné množství osiva. Osevní plán se následně přenáší do programu Agronom®, kde se pouze potvrdí jeho platnost nebo se doplní potřebné údaje, například o konkrétní odrůdě.

Nově by měl program AG Tracker také zrcadlit evidenci půdy, takže uživatel na mapě uvidí stav pozemků, zda jsou všechny pachty v pořádku a jestli na nějakém pozemku či jeho části nehospodaří bez smlouvy.

Tento program využijí i provozovatelé služeb, kterým pomůže při fakturaci zákazníkům a naopak, zemědělské podniky mohou přenosnými GPS jednotkami a univerzálním čipem vybavit službaře a mít tak přehled o času stráveném službou, o objemu vykonané práce, čerpaných pohonných hmotách i fakturovaných částkách. Navíc je možné opět příslušná data exportovat do programu Agronom®.

Modul AG Tracker je otevřený systém, který AG info průběžně aktualizuje, zejména na základě podnětů od uživatelů.

Znázornění soupravy a přenosu dat
VB Farmar – Docházková brána
Program nabízí přehled o vykonaných pracích na bloku
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Biologická ochrana proti zavíječi zimostrázovému
Zavíječ zimostrázový je výrazným škůdcem, který se velmi rychle rozšířil po celé Evropě. Původně asijský...
Trioliet_2
V Dublovicích krmí roboty
V ZS Dublovice a. s. zajišťovaly krmení zvířat dlouhá léta míchací krmné vozy, nejdříve tažené, později...
Výběr z příspěvků