hlavička webu

Traktory s elektrickým pohonem

Elektromobilita proniká i do zemědělské techniky a nevyhýbá se ani traktorům. Současná konstrukce akumulátorů a hustota energie v nich obsažené však umožňují elektrický pohon zatím jen u strojů s nižším výkonem, a tedy i nižší pohotovostní hmotností. Důvody jsou dva. Jednak akumulátory jsou drahé, což platí hlavně pro ty v lithiovém provedení a dále jejich velikost a hmotnost vylučují instalaci v traktorech s vyšším výkonem.

Ovšem u menších traktorů s výkonem do nějakých 100 k má elektropohon své opodstatnění. A to především při práci v uzavřených prostorách, na zpevněných komunikacích nebo v lehkém terénu, v komunální sféře (například v parcích a na cyklostezkách) a též při pěstování zeleniny, zejména té ve sklenících, kde jsou nulové emise škodlivin příjemným benefitem (byť emise CO2, by v takovém prostředí byly žádoucí, neb mírně zvýšená koncentrace tohoto skleníkového plynu podporuje růst pěstovaných plodin).

Mezi výhody elektrického pohonu určitě můžeme řadit nižší hlučnost a pokud jde o zemědělský podnik mající k dispozici obnovitelný zdroj energie tak i možnost dobíjení „zadarmo“. Elektrický pohon má  výhodu i v nízkých energetických ztrátách v motoru (byť nějaká energie se vyplývá chlazením či ohřevem akumulátorů) a elektropohonu nevadí pokud se musí stále rozbíhat z nulové rychlosti. Takže pro krátké pojíždění s častým zastavováním je takový traktor velmi vhodný.

Základní nevýhodou je nízká kapacita akumulátorů a s tím související, nevhodnost pro práci v těžkém terénu a s energeticky náročným nářadím, nebo zkrácená doba provozu při nízkých teplotách vzduchu. Otázkou, která ještě není úplně prověřená je životnost a rychlost poklesu kapacity akumulátorů. A nevýhodou elektrického traktoru je i jeho vyšší cena a nutnost plánování času práce a času dobíjení.

Elektrický traktor Fendt e107 V má veškeré příslušenství schované pod kapotou motoru
Elektrické traktory lze snadno upravit pro autonomní provoz
Udr1
Potřeba regenerace půdy
Již několik let se v zemědělství skloňuje pojem »regenerativní«. Zatím však mnohé zúčastněné strany dle...
jalovice
Správný odchov telat pro efektivní chov dojnic
Jeden ze seminářů VUVel Academy měl název „Prosperita chovu skotu závisí na odchovu telat a jalovic“....
Výběr z příspěvků