hlavička webu

Na plevele útočí elektricky

Nechemická likvidace plevelů může být mechanická, nebo s využitím teploty či elektrické energie. Na elektrickou likvidaci plevelů se zaměřuje firma Zasso, která ve spolupráci se společností AgXtend představila na veletrhu SIMA koncept likvidace plevelů pro řádkové kultury nesoucí označení XPR.

Technologie XPR vychází z již dříve představených variant XPS (pro sady a vinice) a XPU jenž je používána v městských parcích pro hubená plevelů zejména na chodnících. Princip je vždy stejný a to využití generátoru elektrického proudu, který je poháněn vývodovým hřídelem traktoru a poskytuje napětí 8 kV a příkon 24, nebo 36 kW. To už je řádná energie, která spolehlivě zlikviduje vše živé co se dostane mezi elektrody.

Varianta XPS je určena pro širokořádkové polní plodiny a disponuje pracovní šířkou 25 až 40 cm při celkovém záběru až 3,7 m.  Systém má vysokou účinnost v hubení plevelů přičemž (podobně jako glyfosáty) likviduje nejen nadzemní části rostlin, ale i kořenový systém. V půdě nezanechává žádná rezidua a je tak vhodný pro systémy ekologického zemědělství, nebo hospodaření v pásmech ochrany vod. A má též omezený vliv na půdní edafon. Nevýhodou je energetická náročnost.

Výrobce uvádí že meziřádkové řešení XPR zaručuje bezpečné a efektivní hospodaření s plevelem v řádkových plodinách bez negativního dopadu na životní prostředí a poskytuje zemědělcům lepší spolehlivost při plánování zásahů. Použití technologie elektrické likvidace plevelů respektuje půdu, faunu a uhlíkovou stopu, a proto je XPR skutečnou alternativou k herbicidům a mechanickému hubení plevele. Pomáhá také dosáhnout cíle Evropské zelené dohody pro 50 % snížení použití pesticidů do roku 2030.

S tím by se dalo souhlasit, jen s tou uhlíkovou stopou bych si nebyl tak jist, aneb spotřeba paliva u traktoru pohánějícího výkonný generátor elektrické energie bude určitě vyšší než u klasického postřikovače. A je otázkou jak vyjde systém XPR při srovnání s mechanickým plečkováním, které v posledních letech velmi pokročilo a výjimkou už nejsou ani systémy, které umí plečkovat i v řádcích.

Elektro-fyzikální technologie pro hubení plevele XPower byla představena před čtyřmi lety jako inovativní řešení dnešních výzev v oblasti hubení plevele a v roce 2019 a v témže roce byla oceněna bronzovou medailí na veletrhu SIMA. Společným úsilím firem AgXtend a Zasso byla neustále vyvíjena a intenzivní testování bude probíhat v tomto roce. Pro prodej by měl být systém XPR připraven na začátek sezóny v roce 2024.

Společnost Agreena rozšířila svou platformu pro uhlíkové zemědělství na dva miliony hektarů
Agrotechnologická společnost Agreena oznámila dnes, že její platforma pro ukládání uhlíku do půdy nyní...
TUZ ekofarma F1
Farmařením proti změně klimatu
Farma Mezi poli sídlí v bývalé pevnosti na okraji Olomouce v úrodné oblasti Hané. Od začátku projektu...
Výběr z příspěvků