
Ukazuje se, že pro farmáře je primárně důležité, aby našel soulad mezi potřebami a požadavky zákazníků, svou hodnotovou nabídkou a výběrem vhodné formy krátkého řetězce. „Zkrácení řetězce není cílem, je to prostředek. Krátké potravinové řetězce představují přímější propojení mezi zemědělci a spotřebiteli. Jejich výhodou je to, že mohou zákazníkům obohatit sortiment potravin, který poptávají na trhu a ve stejnou chvíli i přispět k dalšímu rozvoji ekonomických aktivit farem a podnikání ve venkovských oblastech. Je to i cesta, jak snížit míru závislosti některých segmentů farem na dotačních podporách,“ dodává Ivo Zdráhal z Ústavu regionální a podnikové ekonomiky FRRMS MENDELU.
Zkrácení dodavatelských řetězců
Pro úspěšné zkrácení dodavatelských řetězců je potřeba kombinace technologických a socio-ekonomických znalostí. „Rozvoj krátkých řetězců v České republice ukazuje, že farmáři jsou zkracování nakloněni, i přes to, že jsou s tím spojeny celé řady výzev a obtíží, jako větší časová zátěž a transakční náklady, potřeba nového typu znalostí a dovedností a řada dalších. Rozhodnutí o zkrácení řetězce je strategické podnikatelské rozhodnutí a musí být podloženo farmářovou schopností vidět na trhu příležitost a přetvořit ji v hodnotu,“ uvedl Zdráhal.
Workshop MENDELU
Na začátku července tým akademiků z MENDELU připravil workshop zaměřený na využití strategie krátkých potravinových řetězců rodinnými farmami ve střední Evropě, na Balkánu a v zemích Východního partnerství. Cílem workshopu bylo předávání poznatků nejen mezi akademickou sférou ale i dalšími stakeholdery v důležitých a aktuálních tématech jako je podnikavost, strategické řízení rodinných farem a inovace jejich byznys modelů s využitím nových forem prodeje jejich produkce. Workshopu se zúčastnilo 21 odborníků z šesti zemí. Workshop je součástí projektu Rodinné farmy v krátkých potravinách řetězcích: Přenos zkušenosti z České republiky, Slovenka a Polska.
Zdroj informací: MENDELU