hlavička webu

Aby žádné osivo nepřišlo nazmar

Společnost SEED SERVICE s. r. o. uspořádala v lednu a únoru sérii seminářů zaměřených na trvalé travní porosty. Na přednáškách se podíleli zástupci společností Sano-Moderní výživa zvířat, spol. s r. o., P&L, spol. s r. o., ZNZ Pelhřimov, s. r. o., a také Mendelovy univerzity v Brně.

Přednášku na téma Přísevy na TTP, obnova TTP a setí tržních plodin si na semináři připravil Ing. Antonín Šedek z firmy P&L, spol. s r. o. Jak komentoval, většina technologických postupů v zemědělství začíná sklizní předplodiny. V případě trvalých travních porostů se doporučuje sklizeň kvalitním strojem s ostrými noži a následný rychlý odvoz hmoty z pozemku. Dále je pro úspěch technologie nutné ošetření plochy prutovými bránami a, pokud to podmínky umožňují, aplikace selektivního či totálního herbicidu v takzvané retardační dávce.

„Na trvalé travní porosty by se na rozdíl od pozemku po obilninách měly používat masivní prutové brány s větším průměrem prutů, až osm milimetrů. Většinou mají dělenou smykovací desku a hydraulicky nastavitelný přítlak,“ komentoval Ing. Šedek a dodal, že pokud se neprovede mulčování speciálními prutovými bránami, potom je vzcházivost přísevu podstatně nižší. Případné přisévaní pomocí prutových bran je neefektivní a v podstatě se jedná o vyhozené osivo.

Přísevy trav

Technologie přísevů TTP dodávaná firmou P&L, spol. s r. o., je založená na využití zvlněných disků, jenž proříznou travní drny, odstraní rostlinné zbytky a nakypři půdu pouze pro přisévaná semena. Tak je vytvořeno pro tato semena seťové lůžko a tím konkurenční výhoda pro vzcházení.

V této souvislosti doporučil přednášející využití secích strojů Ripper s několika možnými variantami:

  • Ripper 300 HD – 19 secích botek, jednokomorová výsevní skříň,
  • Ripper 302 HD – 19 secích botek, dvoukomorová výsevní skříň,
  • Ripper 302 HDL – 19 secích botek, dvoukomorová výsevní skříň (aplikace kapalné formy hnojiva nebo inokulantu),
  • Ripper 300 – 22 secích botek, jednokomorová výsevní skříň,
  • Ripper 302 – 22 secích botek, dvoukomorová výsevní skříň,
  • Ripper 302 L – 22 secích botek, dvoukomorová výsevní skříň (aplikace kapalné formy hnojiva nebo inokulantu).

„Výsevek by měl být 25 až 30 kg kvalitní travní směsi na hektar, a to bezprostředně po druhé, někde třetí seči. Nesmí se zapomínat ani na podzimní odstranění zbytků porostu i po mulčování. Přísev se pak provádí brzy z jara. Ve vyšších polohách se sněhovou pokrývkou se může uplatnit tzv. spící setí, kdy se seje těsně před napadnutím sněhu. Strojem Ripper se dají přisévat odděleně travní směsi a vojtěška (jetel) a to souběžně, protože stroj je vybaven dvojkomorovou výsevní skříní. Dvě rovnocenná výsevní ústrojí umožňují set s různými výsevky, a to tak zvaným čistosevem, nebo směsně.  Roční dávka makroprvků by měla činit 135 kg dusíku, 25 kg fosforu, 125 kg draslíku a 40 kg hořčíku,“ komentoval Ing. Šedek.

Výhody masivní techniky

Jak sdělil zástupce firmy P&L, výhodou strojů Ripper je jednoduchost, snadnost obsluhy, přesnost setí a také nízká energetická náročnost – bez nutnosti pohonu vývodovým hřídelem – traktory od 120 koní. „Jedná se o vhodnou technologii i pro menší farmáře ve znevýhodněných oblastech. Navíc je secí stroj Ripper univerzální, kvalitně zaseje obiloviny, olejniny, luskoviny, malá semena i trávy. Při jeho použití nedochází k masivnímu narušení drnu a povrch zůstává rovný. Zónová příprava seťového lůžka má silně protierozní efekt, v praxi je ověřena vysoká vzcházivost semen,“ vyjmenoval Ing. Šedek a dodal, že všechny pracovní orgány strojů Ripper jsou jištěny proti kamenům.

„Tuto techniku lze využít i v systému regenerativního zemědělství, kdy se seje tržní plodina současně s pomocnou plodinou střídavě ob řádek. Obvykle je pomocnou plodinou luskovina, které zajistí zhruba 40 až 50 kilogramů dusíku v půdě. Ten je pak k dispozici tržní plodině v době vegetace. Příkladem může být pěstování řepky společně s hrachem,“ uzavřel Ing. Šedek.

Ing. Antonín Šedek
O trvalé travní porosty je potřeba se starat
Z takového porostu se dobrá píce nesklidí
web_WWF_U
Principy udržitelných systémů
Světový fond na ochranu přírody (WWF) ve spolupráci se společností Tesco uveřejnil principy udržitelných...
dav
Progresivní pracovní postupy
Grean deal, který lze vnímat jako určitou dohodu na snižování škodlivých emisí, určitě hospodaření zemědělců...
Výběr z příspěvků