hlavička webu

Chytře při aplikaci fugátu

V rámci České republiky funguje asi 600 bioplynových stanic, které produkují metan a též odpadní produkt digestát, který je využíván jako statkové hnojivo. Ač má snížený podíl organických látek, přesto jich určitý podíl obsahuje, nechybí též základní makroprvky a to z něj činí zajímavé hnojivo, které je možné aplikovat přímo (většinou ve vyšší dávce a v období po sklizni či před setím), anebo jej rozdělit na separát a fugát.

Separace digestátu přináší několik výhod. Separát lze použít jako podestýlku, kompostovat, nebo po dalším snížení vlhkosti i granulovat a vyrábět z něj hnojivo, které lze aplikovat současně se setím nebo zpracováním půdy. A fugát je možné použít k přihnojení během vegetace, nebo jako závlahovou vodu.

Zajímavé je to, že separát a fugát se liší nejen obsahem vody, ale i živin. Zatímco do separátu přechází více organických částic a tedy i uhlíku a naopak méně dusíku (což je žádoucí pro kompostování, aby rozklad hmoty byl pozvolný) u fugátu je tomu naopak a obsahuje více dusíku a méně uhlíku, což je výhodný poměr pro přihnojování, kdy je potřeba aby volný dusík byl k dispozici pro rostliny.

Obsah dusíku ve fugátu se pohybuje jen od 0,1 do 0,3 %, což není mnoho, přesto to pro přihnojení může postačovat. U ozimé pšenice se běžně přihnojuje dávkou od 20 do 60 kg N/ha. Při dávce 20 m3/ha se tedy dodá 40 až 60 kg N/ha, což je adekvátní množství jako při přihnojení minerálním hnojivem. S ohledem na to, že dusík je ve fugátu přítomen z 60 až 80 % v minerální formě, je dobře přístupný pro rostliny.

Nejlepší je speciál

Přihnojení fugátem během vegetace je s klasickou aplikační technikou možné především u širokořádkově pěstovaných plodin, ovšem u obilnin s obvyklými kolejovými meziřádky je to možné obtížně, byť na některé cisterny (kejdovače) lze použít pojezdová kola se šířkou 480 až 520 mm a pak v meziřádcích jezdit.

Jako efektivnější se však jeví jiná varianta, která vychází z použití podvozku z výkonného taženého postřikovače. U ní odpadá řada problémů, které byly při konstrukci postřikovače předem vyřešeny. Například velikost kol a šířka pneumatik, rozchod kol, jejich natáčení, sledování stopy kol traktoru, odpružení, světlá výška a podobné záležitosti. Je však třeba použít větší než běžnou nádrž, komponenty určené pro dopravu tekutých statkových hnojiv a též vhodný aplikátor, ideálně takový, který umí částečné zapravení fugátu do půdy.

Cestou úpravy taženého postřikovače Mamut XL šli i ve společnosti Agrio MZS a výsledkem jejich práce byl stroj pro aplikaci fugátu AFA 8018. Byl postaven na podvozku jednonápravového taženého postřikovače Mamut XL, disponoval nádrží s objemem 8 000 l a rameny se systémem vlečných hadic o záběru 18 m. Stroj byl ve fázi prototypu otestován, ale jeho handicapem byla malá nádrž. Přece jen obsah živin a zejména dusíku ve fugátu je nízký, a tak musí být minimální nektarová dávka okolo 10 m3/ha a to u osmikubíkového stroje znamená časté plnění a neproduktivní jízdy.

Proto byl vyroben stroj nový, který by nevýhodu menší nádrže eliminoval. Nese označení AFA 15018 a konstrukčně vychází z taženého postřikovače Gigant. Na dvounápravovém podvozku s koly o šířce pneumatik 520 mm je umístěna nádrž s objemem zvětšeným na 15 m3, čerpadlo s průtokem 4,2 m3/min a rozvod kejdy jsou od firmy Vogelsang a botkový aplikátor s dvěma rozdělovacími hlavami od známého výrobce Bomech (pracovní záběr může být 18 m s roztečí botek 18,75 cm nebo 25 cm a 24 m s roztečí botek 25 cm).

Funkční řešení

Zkušenosti z praxe ukazují, že pomocí fugátu lze zvládnout přihnojení ozimé pšenice v průběhu vegetace, samozřejmě s výjimkou dohnojení kvalitativního, které s botkovým aplikátorem nelze provádět. Ovšem praktické zkušenosti též naznačují, že při aplikaci fugátu lze kvalitativní hnojení vynechat. Záleží to jistě na vícero okolnostech (především na průběhu počasí), ale jde o to, že minerální dusík je ve fugátu ve formě NH4+ v níž je jednak přijímán rostlinami, ale zároveň se může mineralizovat za vzniku formy dusičnanové, která je pro rostliny nejlépe přístupná. Navíc část dusíku je v organických vazbách z nichž se může rovněž uvolnit. Díky tomu je působení hnojiva pozvolnější než u hnojiv minerálních a jeho efekt dlouhodobější.

Patnáctikubíková nádrž (+ rezerva 1000 litrů) umožňuje pohnojit dostatečnou plochu bez nutnosti častého plnění. Obvyklá dávka fugátu se pohybuje od 10 do 20 m3/ha
Model AFA 15018 na Techagru 2024 kde obdržel cenu časopisu Farmář
Společnost Agreena rozšířila svou platformu pro uhlíkové zemědělství na dva miliony hektarů
Agrotechnologická společnost Agreena oznámila dnes, že její platforma pro ukládání uhlíku do půdy nyní...
LEMKEN Foto 1
Pluh nezvyklé konstrukce pro fixaci oxidu uhličitého
Společně s Centrem pro výzkum zemědělské krajiny (ZALF) e.V. v německém městě Müncheberg se firma LEMKEN...
Výběr z příspěvků