Komplexní systém variabilních aplikací

Statek Kumberk se stal letos na jaře dějištěm představení nového postřikovače Agrifac Endurance II a také prezentace a diskuze na téma moderní technologie, které opravdu fungují. Mezi pořádajícími firmami byla i společnost Varistar s.r.o., která se zaměřuje na inovativní technologie a propojuje zemědělství s informačními technologiemi. Výsledkem je dosažení dodatečného zisku, ať už v podobě snížení nákladů nebo zvýšení výnosů.

O svých zkušenostech s dlouhodobou spoluprací s firmou Varistar s.r.o. přijeli pohovořit zástupci několika zemědělských podniků. Byl to Ing. Vítězslav Krček Ph.D. ze společnosti Agra Řisuty s.r.o, hlavní agronom Ing. Pavel Nováček z podniku Agrospol, Malý Bor a.s. a majitel pořádajícího Statku Kumberk s.r.o. Richard Vykoukal.

Proč využívat nové technologie?

Po úvodu se ujal slova Ing. Jan Semrád ze společnosti Varistar s.r.o. a na obrazovce promítl velmi zajímavý graf, který ukazoval na časové ose od roku 1918 do 2022 celkovou osevní plochu pšenice a také celkový výnos v ČR. Na grafu byly patrné výnosové skoky, které se daly snadno identifikovat například jako začátek používání anorganických dusíkatých hnojiv, rozvoj mechanizace nebo začátek masivního rozšíření pesticidů.

„Všechny tyto zlomové okamžiky mají jedno společné. Je to doba kdy zemědělci začali využívat nějaké nové technologie.“ Řekl na úvod Jan Semrád a dodal, že věří, že právě technologie mohou zemědělství posouvat dál.

„Nemusí to být nutně ve smyslu do nekonečna zvyšujících se výnosů, ale například ve smyslu efektivnějšího pěstování.“

Právě takové technologie nabízí precizní zemědělství. Jejich principem je nepřistupovat k pozemku jako k celku, ale věnovat se každé jeho části zvlášť. K tomu je zapotřebí jednak moderní technika, ale hlavně data, která jsou těmto strojům poskytnuta.

Proč hospodařit systémem precizního zemědělství?

Odpověď je jednoduchá. Protože to přináší peníze. Varistar s.r.o. se zabývá dlouhodobými projekty a už devět let pomáhá zemědělským podnikům na jejich pozemcích precizně hospodařit. V současné době spolupracuje s více než 200 podniky. Jak to dělá? Velmi jednoduše řečeno Varistar s.r.o. využitím mnoha různých technologií sbírá data, které pomocí dalších moderních technologií analyzuje a tvoří mapové podklady pro stroje. V praxi jde o mnohem komplexnější proces, kdy je třeba nejdříve se s podnikem plně seznámit, obeznámit se s pozemky, vozovým parkem, ale i dalšími možnostmi a limity nebo třeba očekáváním.

Výnosové rozdíly v rámci jednoho pole, jsou způsobeny množstvím živin, které jsou plodiny schopné přijímat a rozdíly půdních profilů v rámci každého pole. Ovlivnit lze hodnotu PH a dále dodávku N, P, K SA mikroprvků, co nelze ovlivnit je typ a struktura půdního profilu reliéf pole nebo přirozenou dodávku a pohyb vody v půdě.

Křišťálová koule

Alfou a omegou jsou kvalitní data a jejich zpracování. Richard vykoukal promluvil o využívání dat ze snímkování dronem. Bohužel se ukázalo, že zhodnocení aktuálního stavu porostu nekoreluje s mapou výnosového potenciálu. O tom mluvil i Jan Semrád ze společnosti Varistar s.r.o.

„My v tomto směru rozvíjíme koncept relativního výnosového potenciálu, do něhož integrujeme obrovské množství dat. Jsou to satelitní snímky, bonitace půdy, moderní digitální model reliéfu krajiny, historické osevní plány, půdní rozbor nebo odtokové linie. To vše nasypeme na jednu hromadu a pomocí softwaru za využití umělé inteligence vytvoříme mapu výnosového potenciálu, která říká kde jsou ty vysoko výnosové a nízko výnosové části. Dokážeme tak dát agronomovi jakousi sice zamlženou, ale křišťálovou kouli, která mu ukáže místa, kde očekávat vysoké výnosy a kde naopak nízké. Podle toho se může k poli chovat už ve chvíli například setí“ vysvětluje Jan Semrád.

Pro kvalitní mapu výnosového potenciálu jsou zapotřebí jednak kvalitní data, ale možná ještě víc jejich kvalitní analýza a zpracování. A to je to, v čem Varistar s.r.o. vyniká. Od roku 2015, kdy firma vznikla, bylo do softwaru pro analýzu nainvestováno přes 70 milionů korun a dnes má Varistar nástroj k analýze satelitních snímků, který je jedním z nejlepších na trhu.

Co se týká kvalitních dat, mnoho systémů využívá satelitní snímkování od Sentinelu 2 nebo Landsat 8. Data jsou volně dostupná, ale frekvence přeletů je nízká a nízké je i rozlišení. Varistar proto využívá data ze satelitu Planet Scope, který má jedenáctkrát lepší rozlišení a přes pozemek přelétne každý den. Za necelé dva roky budou vypuštěny další velmi přesné satelity a k dispozici tak budou přesnější satelitní snímky s rozlišením 30 cm/pixel a frekvencí přeletu každých 30 minut. S takovými daty už bude možné například detekovat ohniskové plevele.

Pohyb vody v půdě

Novinkou letošního roku je unikátní schopnost do relativního výnosového potenciálu zahrnout i kompenzaci vlivu údolnic. Údolnice v se identifikují na základě velmi přesného digitálního modelu reliéfu krajiny. Tento model vznikl na základě několikaletého výzkumného projektu ve spolupráci s Mendelu, VUMOP a Agra Řisuty s.r.o.

„Máme algoritmus, který dokáže zjistit odkud kam voda odtéká a kde se zastaví. A tam kde se zastaví, tam se i vsákne a přinese tam sebou ornici, ale i dusík.“ Vysvětluje Jan Semrád. „Tím pádem dnes máme technologii, která říká, kde můžeme snížit dávku dusíku a ušetřit ji někde jinde.“

Problémem údolnic je ale také větší vlhkost a tím i větší zatížení porostu chorobami. V údolnicích je optimální snížit výsevek a zmenšit tak počet jedinců. Tuto informaci lze využít při tvorbě map pro variabilní setí.

Ucelený systém

Varistar s.r.o. nabízí ucelený systém variabilních aplikací pro celý hospodářský cyklus precizního zemědělství a poskytuje komplexní řešení, které pokrývá všechny aspekty variabilních aplikací od sběru a zpracování dat, přes přípravu veškerých aplikačních map, až po instalaci a nastavení aplikační techniky. Tím ovšem spolupráce nekončí, protože Varistar poskytuje po celou dobu využívání služeb i stálou linku podpory.

Zemědělský rok začíná zpracováním půdy. Variabilní hloubkou zpracování aktivního půdního profilu nebo rozrušení zhutněného podorničí sníží náklady na zlepšení vodního a vzdušného půdního režimu. Následuje setí. Variabilní setí umožňuje zvýšit výnosy proměnlivou hustotou výsevku podle jednotlivých produkčních zón a jejich produkčních možností. Díky kombinaci půdních rozborů s mapami relativního výnosového potenciálu lze zase efektivně doplňovat hnojivo tak, aby nevznikaly zóny s přebytkem nebo naopak nedostatkem jednotlivých živin. Přínos variabilní aplikace hnojiv (zejména dusíku) je okamžitý a umožňuje maximálně efektivní využití dusíku pro zvýšení výnosu i při stále přísnějších podmínkách nitrátové směrnice. Variabilní aplikaci lze využít i v oblasti přípravků na ochranu rostlin. V tomto případě se jedná o využití například pro morforegulaci (variabilní či selektivní aplikace) či aplikaci různých druhů fungicidů v rámci jednoho honu (selektivní aplikace).

Předsudky a mýty

V rámci setkání proběhla i diskuze, kdy zástupci tří podniků precizní zemědělství již praktikujících se pokusily vyvrátit některé předsudky. Výsledky poloprovozních pokusů založených společností Varistar ukazují, že za posledních pět let došlo k průměrnému zvýšení výnosu o 9 %, což znamená zvýšení zisku 4580 kč/ha. Nejvíce přitom mělo na zvýšení výnosu vliv variabilní setí a výživa.

Takto vypadá mapa relativního výnosového potenciálu vypracovaná za použití AI. Oproti původní mapě je mnohem přesnější
Takto vypadá mapa relativního výnosového potenciálu vypracovaná bez použití technologii AI.
Variabilní aplikaci lze využít i v oblasti přípravků na ochranu rostlin
Po detailnějším zkoumání, co způsobilo zčernání svazků cévních v kořenech a také pod pokožkou stonků řepky, se ukázalo, že se jedná o rod Fusarium Foto archiv Monas Technology
Hledání příčin pro správnou ochranu
Řepka olejka patří k jedné z nejvýznamnějších plodin tuzemských polí a přispívá k rentabilitě zemědělských...
IMG_0303
Opravdu výkonný speciál
Od loňského roku je prodávána nová modelová řada traktorů John Deere 5ML, což jsou speciály určené hlavně...
Výběr z příspěvků