Velký bratr sleduje kulhání

Společnost GEA v březnu tohoto roku získala zemědělskou společnost se sídlem v Severním Irsku, softwarovou společnost CattleEye Ltd., čímž doplňuje svůj stávající systém umělé inteligence o průkopnický systém řešení pro mléčné farmy. Tato akvizice posiluje pozici společnosti GEA v oblasti zlepšování zdraví a pohody zvířat.

„Společnost GEA rozšiřuje své portfolio o osvědčené řešení umělé inteligence díky akvizici společnosti CattleEye. Řešení AI CattleEye bylo vyvinuto pro včasnou detekci kulhání u dojnic. Akvizice posiluje závazek společnosti GEA v oblasti zdraví a dobrých životních podmínek zvířat v rámci jejího programu Next,“ sdělil Peter Lauwers, generální ředitel divize GEA Farm Technologies.

Umělá inteligence

CattleEye je systém umělé inteligence určený k rychlé detekci a předvídání kulhání u krav. Odráží, zda jsou zvířata správně krmena a v dobré fyzické kondici. Kulhání je vedle mastitidy hlavním onemocněním dojnic, které může vést k neplodnosti a v konečném důsledku ovlivnit dojivost. Pomocí tohoto softwaru založeného na umělé inteligenci mohou zemědělci přijmout okamžitá opatření ke zlepšení životních podmínek zvířat a jejich produktivity. Systém CattleEye kombinuje 2D kameru se specializovaným softwarem, který analyzuje pohyb krávy a hodnotí fyzickou kondici krávy. Chovatelé tak získávají jedinečný přehled o zdravotním stavu svého stáda. Systém lze integrovat do nových i stávajících farem bez ohledu na typ dojícího systému.

Jak dodal Peter Lauwers: „S trendem zvětšování a automatizace mléčných farem se potřeba monitorovat a sledovat zvířata a produkci stává stále důležitější. Přidáním pokročilé technologie AI CattleEye rozšiřujeme náš systém DairyNet pro moderní řízení stáda. Pro zemědělce to znamená zlepšení zdraví stáda, produktivity farmy a finanční stability.“

Kamera snímá každou krávu v dojírně a software CattleEye analyzuje její pohyb a detekuje případné kulhání
Kamera snímá každou krávu v dojírně a software CattleEye analyzuje její pohyb a detekuje případné kulhání
Peter Lauwers, generální ředitel divize GEA Farm Technologies a Terry Canning ze společnosti CattleEye (vpravo)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Biologická ochrana proti zavíječi zimostrázovému
Zavíječ zimostrázový je výrazným škůdcem, který se velmi rychle rozšířil po celé Evropě. Původně asijský...
soja F1
Nové možnosti pro pěstitele sóje
V Mankovicích hospodaří na vlastní farmě od roku 1993 Josef Kovář, v současnosti zhruba na tisícovce...
Výběr z příspěvků