hlavička webu

Chov slepic v mobilním kurníku

Znovuzavádění mobilních kurníků pro chov nosnic může sice působit jako retro, ale s klasikou, která u nás vymizela v šedesátých letech minulého století, má jen málo společného. Samotné kurníky jsou moderní technologické jednotky, které nejen poskytují drůbeži náležitý komfort, ale také se snadno obsluhují a umožňují, aby slepice byly ve výběhu stále na zeleném. Ekologičtí aktivisté podporují tento projekt zejména pro příznivý vliv pastvy na zdraví a pohodu drůbeže. Spotřebitelé vyznávající zdravý životní styl pak oceňují kvalitu drůbežích produktů.

Josef Dvořák na svém statku ve Zlatníkách u Jesenice chová slepice ve výběhu již šest let. První kurník s kapacitou pro 225 nosnic pořídil z Německa, ale kvůli „krkolomnému“ jednání se rozhodl, že další kurník si vyrobí sám. Právě toto rozhodnutí posunulo zapáleného chovatele dále v jeho podnikatelských aktivitách.

„S Lukášem Baďurou jsme založili firmu Free hen, s. r. o., a pustili se do výroby kurníku, který by splňoval naše představy. V porovnání s německou verzí je náš kurník technologicky komfortnější, a to zejména ve vztahu k řídící jednotce, tak i k lepšímu řešení pro zásobování slepic vodou. Uvnitř naddimenzované nádrže osazené čidly je ještě jedna menší, určená pro míchání krmných doplňků a léčiv. Obsluha si může aktuální množství vody zjistit na displeji řídící jednotky. Při blížícím se nedostatku vody se vedle dveří rozsvítí signální červená dioda. K samotné řídící jednotce se lze připojit i vzdáleně, například aplikací v mobilním telefonu, která umožňuje nejen kontrolu, ale i její ovládání. Výměnu vzduchu lze poměrně snadno ovládat mechanicky a s ohledem na roční období se nastavuje zpravidla čtyřikrát do roka.

Naším záměrem je oslovit i drobnochovatele, kteří přes týden tráví většinu času v práci a svému koníčku se mohou naplno věnovat jen o víkendu. K vyčištění kurníku stačí vytočit klikou pod rošty nainstalovaný trusný pás. V týdenním intervalu se doplňuje také krmivo do zásobníků a voda do nádrže, která pojme dostatečný objem vody i pro napájení v letním období, kdy je její spotřeba vyšší,“ vysvětlil Josef Dvořák.

Patrový mobilní kurník české provenience, který je tři metry široký a šest metrů disponuje ustájovací kapacitou pro 270 nosnic. U každého kurníku je samostatný výběh, přičemž každá slepice by měla mít k dispozici minimálně čtyři metry čtvereční. K oplocení výběhu chovatel využívá asi 112 cm vysoký elektrický síťový ohradník, který je napájen elektrickým proudem z kurníku. Aby chovatel zamezil zdevastování travního porostu ve výběhu slepicemi, popojíždí  s kurníkem asi v týdenních intervalech na nové stanoviště. Pokud v době vegetace tráva přeroste, slepice ji nechtějí a musí se zmulčovat.

„Projekt kurníků a chovu nosnic ve výběhu jsme s manželkou nazvali „Ujíždíme na trávě“ a většinu našich zákazníků tento dvojsmysl pobaví. Vejce z výběhového chovu prodáváme v provozovaných vejcomatech jako netříděná v krabičkách po šesti kusech.  Pro vejce z takovéhoto unikátního projektu jsme se však nespokojili se standardním obalem. Využíváme speciální obal z recyklovaného papíru a trávy finské firmy Huhtamaki. Tento unikátní obal se mi moc líbí a protože jsme v naší české kotlině jediní, kdo ho používá, mám samozřejmě radost i z tohoto malého prvenství,“ neskrýval své nadšení zapálený chovatel.

Pohled do interiéru kurníku
V kurníku jsou snášková hnízda umístěná v podhledu střechy a vejce lze vybírat zvenčí
Vejce z pastvy Dvořák prodává ve speciálních krabičkách z recyklovaného papíru a trávy
Optimální růstová fáze plevelů pro ošetření kontaktními listovými herbicidy Foto Miroslav Jursík
Šetrně k přírodě efektivní aplikací herbicidů
Herbicidy se podílí téměř z 50 % procent na spotřebě přípravků na ochranu rostlin v ČR, EU, ale také...
anna agro 1
Kejda a udržitelnost
Recyklace, upcyklace a další způsoby, jak pracovat se zdroji, vedlejšími a odpadními produkty jsou tzv....
Výběr z příspěvků