hlavička webu

„Elektrika“ na farmě

Elektrický pohon osobních motorových vozidel je v současné době velmi kontroverzní téma. Své argumenty mají jak příznivci, tak odpůrci této technologie. Svojí budoucnost jistě má, otázkou je, pro jaké účely. Opustíme-li osobní dopravu, zajímavou alternativou ke spalovacím motorům může být elektropohon u manipulační techniky určené pro provoz v zemědělské výrobě.

Jednou z firem, které tento pohon nabízí, je italský výrobce Faresin. Modelová řada Full Electric, uvedená na trh v roce 2018, představuje první plně elektrický teleskopický manipulátor. Tento stroj ztělesňuje koncepci skutečné udržitelnosti. Je ohleduplný k životnímu prostředí, a to bez snížení rentability a výkonnosti práce. Nulové emise CO2 umožňují používat manipulátor v uzavřených zemědělských objektech a ve stájích. Velmi nízká hladina hluku také přispívá k větší pohodě zvířat.

Tichý, výkonný, nenáročný

Elektrický teleskopický manipulátor 6.26 Full Electric nabízí maximální zdvihovou kapacitu 2,6 t a maximální výšku zdvihu 5,9 m. Manipulátor je díky pohonu a řízení všech kol velmi obratný. Základem je sada lithiových akumulátorů s kapacitou 300, 400 nebo 560 Ah, která pracuje s napětím 80 V a napájí dva elektrické motory, z nichž jeden o výkonu 30 kW pohání převodovku a druhý o výkonu 18 kW je určen pro pracovní funkce stroje. Výkon je odebírán pouze tehdy, kdy je potřebný, čímž se snižuje spotřeba energie a prodlužuje provozní životnost akumulátoru. Po nabití umožňuje manipulátor práci až po dobu 6 hodin, pro nabíjení je vybaven dvěma režimy: pomalým, trvajícím 13 h a zrychleným, při němž se baterie nabije za 2,5 hodiny. K přednostem stroje patří také oproti spalovacímu motoru jednodušší a levnější údržba.

Foto autor a archiv Faresin

Stroj je plnohodnotný pomocník
Elektrický pohon je vhodný do uzavřených prostor
aberdeen angus
Ve šlechtění masného skotu je potenciál
Na semináři „Aktuální směry ve šlechtění hospodářských zvířat se mluvilo o genomické selekci a odhadech...
jalovice
Správný odchov telat pro efektivní chov dojnic
Jeden ze seminářů VUVel Academy měl název „Prosperita chovu skotu závisí na odchovu telat a jalovic“....
Výběr z příspěvků