hlavička webu

„Elektrika“ na farmě

Elektrický pohon osobních motorových vozidel je v současné době velmi kontroverzní téma. Své argumenty mají jak příznivci, tak odpůrci této technologie. Svojí budoucnost jistě má, otázkou je, pro jaké účely. Opustíme-li osobní dopravu, zajímavou alternativou ke spalovacím motorům může být elektropohon u manipulační techniky určené pro provoz v zemědělské výrobě.

Jednou z firem, které tento pohon nabízí, je italský výrobce Faresin. Modelová řada Full Electric, uvedená na trh v roce 2018, představuje první plně elektrický teleskopický manipulátor. Tento stroj ztělesňuje koncepci skutečné udržitelnosti. Je ohleduplný k životnímu prostředí, a to bez snížení rentability a výkonnosti práce. Nulové emise CO2 umožňují používat manipulátor v uzavřených zemědělských objektech a ve stájích. Velmi nízká hladina hluku také přispívá k větší pohodě zvířat.

Tichý, výkonný, nenáročný

Elektrický teleskopický manipulátor 6.26 Full Electric nabízí maximální zdvihovou kapacitu 2,6 t a maximální výšku zdvihu 5,9 m. Manipulátor je díky pohonu a řízení všech kol velmi obratný. Základem je sada lithiových akumulátorů s kapacitou 300, 400 nebo 560 Ah, která pracuje s napětím 80 V a napájí dva elektrické motory, z nichž jeden o výkonu 30 kW pohání převodovku a druhý o výkonu 18 kW je určen pro pracovní funkce stroje. Výkon je odebírán pouze tehdy, kdy je potřebný, čímž se snižuje spotřeba energie a prodlužuje provozní životnost akumulátoru. Po nabití umožňuje manipulátor práci až po dobu 6 hodin, pro nabíjení je vybaven dvěma režimy: pomalým, trvajícím 13 h a zrychleným, při němž se baterie nabije za 2,5 hodiny. K přednostem stroje patří také oproti spalovacímu motoru jednodušší a levnější údržba.

Foto autor a archiv Faresin

Stroj je plnohodnotný pomocník
Elektrický pohon je vhodný do uzavřených prostor
soja F1
Nové možnosti pro pěstitele sóje
V Mankovicích hospodaří na vlastní farmě od roku 1993 Josef Kovář, v současnosti zhruba na tisícovce...
tuz1_U
Více organické hmoty, méně eroze
Trvale udržitelné zemědělství se zaměřuje na takový způsob obhospodařování agroekosystémů, který by neomezoval...
Výběr z příspěvků