hlavička webu

Jak chytře porazit mastitidu?

V tomto týdnu se na dvou místech České republiky uskutečnily semináře pořádané společnostmi Eurofarm systems a Sano. Jednalo se o třetí modul tzv. Tour 100 000, aneb Jak dosáhnout a udržet vynikající zdraví vemene a vysokou užitkovost.

Prvním řečníkem byl Dr. Norbert Göres ze společnosti Sano. Ve své prezentaci s názvem Se zdravým stádem k chovatelskému i ekonomickému úspěchu se zaměřil na postupy, které chovateli pomohou udržet zdraví stáda na dobré úrovni. Mimo jiné zmínil, že 70 % buněk imunitního systému je lokalizováno ve střevě, tedy výživa má na fungování imunitního systému značný vliv.

Dalším faktem, který Dr. Göres přítomným připomněl, je to, že krávy nemají rády změny. „Bachor a mikroorganismy v něm se na každou změnu adaptují poměrně dlouho, naším cílem je tedy maximálně možný stereotyp – v dobrém slova smyslu,“ sdělil přednášející.

 

Mastitidy v laktaci

Jako druhý vystoupil prof. Dr. Volker Krömker z University of Copenhagen. Ve své přednášce s názvem Rizikové faktory, příčiny a léčba klinických mastitid v laktaci se věnoval mimo jiné principům antibiotické léčby u zánětů vemene. Podle jeho slov závisí výskyt klinických mastitid především na počtu nových infekcí. Ty se ve větší míře objevují v nekvalitním ustájení s ne příliš dobrou podestýlkou, či v chovech s horší biosekuritou. Jejich výskyt souvisí i s věkem plemenice – s počtem laktací stoupá.

„Důležitá jsou správná chovatelská rozhodnutí, mimo jiné doporučuji špičkovou kvalitu krmiva a rovnoměrný příjem sušiny,“ uvedl řečník.

krávy
Vyrovnaná krmná dávka je základem
kráva u drbadla
Prostředí ve stáji má na výskyt mastitidy značný vliv
podestýžlka
Podestýlka by měla být suchá a čistá
Konkrétní stránka softwaru Agronom
Software, jenž šetří náklady a usnadňuje vedení evidencí
Administrativa bývá nezbytnou součástí každé práce, avšak baví jen málokoho. Na druhou stranu evidence...
IMG_5358
Secí stroj nejen pro přímé setí
Stále častěji se v souvislosti s pěstováním polních plodin hovoří o omezování počtu jednotlivých operací...
Výběr z příspěvků