hlavička webu

Nový insekticid vznikne fermentací

Nový fermentační závod na výrobu přípravků na ochranu rostlin postaví v Ludwigshafenu německá společnost BASF. Závod bude vyrábět produkty na biologické a biotechnologické bázi. Investice se bude pohybovat na úrovni desítek milionů eur.

Společnost o tom informovala v tiskové zprávě a dodala, že zařízení plánuje využít k výrobě nové účinné látky, prodávané pod marketingovým názvem Inscalis. Jedná se o afidopyropen, látku odvozenou od metabolitu produkovaného houbou Penicillium coprobium. Podle údajů společnosti BASF působí Insalis proti mšicím, molicím, křísům a merám a disponuje příznivým environmentálním profilem, protože je šetrnější k důležitým užitečným organismům.

Využijí obnovitelné zdroje

Provoz by měl být spuštěn v druhé polovině roku 2025 a závod bude zaměstnávat 30 lidí ve výrobě, logistice, strojírenství a údržbě. Jako surovina pro mikrobiální fermentaci mají podle tiskové zprávy sloužit obnovitelné suroviny, například glukóza.

Vidíme rostoucí poptávku po biologických přípravcích na ochranu rostlin. Tato investice je důležitým krokem k vybudování ještě silnějšího a konkurenceschopnějšího portfolia v této oblasti,“ řekl Marko Grozdanovic, seniorní viceprezident pro globální strategický marketing divize Řešení pro zemědělství společnosti BASF. Dodal, že fermentace je navíc velmi flexibilní technologie, která společnosti v budoucnu umožní uvádět na trh inovativnější produkty odvozené od biotechnologií. „Pro výrobu v našem integrovaném závodě v Ludwigshafenu je tento vývoj dalším krokem v přechodu k inovativním výrobním procesům s nižší energetickou náročností na základě obnovitelných surovin,“ dodal Christian Aucoin, seniorní viceprezident pro globální operace divize Řešení pro zemědělství společnosti BASF.

3D model fermentačního provozu Foto BASF
3D model fermentačního provozu Foto BASF SE
Penicillium coprobium bude sloužit k produkci nového insekticidu Foto BASF SE
Vetrolam F1
Moderní větrolamy proti erozi
Vědci Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně (AF MENDELU) se zaměří na obnovu větrolamů, jejich...
Uvodni_foto
Čas robotů přichází
Společnost AGRI-PRECISION s. r. o. je firma specializovaná na precizní zemědělství, především monitorovací...
Výběr z příspěvků