hlavička webu

Ovce zachovávají původní ráz krajiny

Pastva zvířat se považuje za nejefektivnější způsob údržby trvalých travních porostů. Na těžko přístupných pozemcích v přírodně chráněných lokalitách velmi dobře zvládají tuto roli ovce. Právě k těmto účelům chovají německé černohlavé ovce na ekologicky hospodařící farmě Huníkov „Pod Sedlem“, spol. s r.o., u České Kamenice.

Uvedená biofarma, která obhospodařuje 740 ha trvalých travních porostů, se již bezmála třicet let zabývá zejména chovem krav bez tržní produkce mléka. Jak uvedl ředitel a jednatel společnosti Petr Kryštof, ovce představují více méně doplňkovou aktivitu spojenou především s vypásáním těžko přístupných pozemků v přírodně chráněných lokalitách, ale i s výcvikem pasteveckých psů.

„Pár ovcí, které jsme pořídili, měly prioritně sloužit ke spásání porostu v areálu farmy. Postupně jsme je však začali využívat i na pozemcích, které jsou těžko přístupné pro mechanizaci. Stejně tak se staly ideální alternativou pro údržbu nedalekých sjezdovek pod lyžařskými vleky, kde kvůli svažitosti terénu hrozí od těžkých krav půdní eroze. Ovce mi však slouží také k výcviku border kolií, které mám hlavně pro práci se zvířaty. Na pastvině mi pomáhají nejen s ovládáním ovcí, ale i skotu,“ zmínil Petr Kryštof.

 

 

Dvacetiletá zkušenost

Stádo ovcí v Huníkově reprezentuje bezrohé masné plemeno, vyšlechtěné v Německu.

Jestliže v zemi původu se označuje jako „Deutsches schwarzköpfiges Fleischschaf“, u nás se chová pod názvem německá černohlavá ovce.

„Základ položilo deset bahnic a plemenný beran, které jsme dovezli z Německa v roce 2004. Následně jsme dvakrát importovaly další plemenné berany. Založili jsme nové linie, konkrétně Nanuka a Nera, které v republice nejsou moc rozšířené. Duo plemeníků pak doplňuje ještě beran linie Nor, který pochází z českého chovu. Zpočátku jsem dělal jen čistokrevnou plemenitbu, ale jak se snižoval zájem o plemenná zvířata, snížil jsem i počet matek zapojených do kontroly užitkovosti a větší část stáda využívám k užitkovému křížení s dalším masným plemenem – texelem. Díky dobré mléčnosti matek jehňata velmi dobře rostou a po otcích mají vynikající zmasilost,“ pochvaloval si chovatel.

 

Údržba krajiny v ohrožení

Jak již bylo uvedeno, na farmě chované ovce slouží na údržbu nejen obhospodařované výměry, která není vhodná k pastvě skotu, ale i přírodně významných území.

„S ovcemi spásáme i bezmála čtyřicet kilometrů vzdálené evropsky významné lokality okolo Štětí – Úštěka, které nám po vyhraném výběrovém řízení přiklepl odbor životního prostředí a zemědělství Ústeckého kraje. Pokud bych měl odpovědět na otázku, jaké má farma záměry, musím konstatovat, že současná politická i ekonomická situace nám brání cokoli plánovat. Je to finanční boj. Vstupní náklady se zvyšují, ale ceny zástavových telat zůstávají stejné a jiný zdroj příjmů farma nemá. Dostáváme dotace na údržbu a na obhospodařovanou plochu. Podle nových pravidel ohledně velikosti obhospodařované výměry však došlo ke snížení dotace asi na 80 % příjmů. Obávám se, že tento krok zemědělskému podnikání v naší kopcovité krajině neprospěje,“ posteskl si s obavami ředitel farmy, která dává pracovní příležitost šesti zaměstnancům z blízkého okolí.

Německé černohlavé ovce sice mají v porovnání se suffolkem nižší růstovou schopnost, nejsou však tak náročné
Petr Kryštof chová německé černohlavé ovce od roku 2004
S border koliemi Petr Kryštof nejen ovládá zvířata na pastvině, ale také závodí
První zemědělská výrobna biometanu v ČR zahájila provoz v roce 2022 v Litomyšli Foto archiv/CZ Biom
Komise schválila podporu výroby biometanu v Česku
Evropská komise schválila náš program na podporu udržitelného biometanu v ČR. Podpora se týká výstavby...
Horsch ZD Dolni Ujezd Foto 3
Precizností hospodaření k úsporám
Zemědělské družstvo Dolní Újezd na Pardubicku využívá v maximální míře technologie precizního zemědělství,...
Výběr z příspěvků