hlavička webu

Umělá inteligence ve službách farmáře

Umělá inteligence je využívána čím dál častěji v různých oborech a zemědělská výroba není výjimkou. Na mezinárodním veletrhu Techagro 2024 byla udělena prestižní cena Grand Prix robotické plečce Newman. Tento stroj pro blízkou budoucnost vyvinula firma ULLMANNA s. r. o. ve spolupráci s Výzkumným ústavem zemědělské techniky, v. v. i.

Polonesená plečka je určena ke kultivaci porostů široké škály plodin s využitím umělé inteligence zvyšující kvalitu práce. Plečka Newman je mechanickou alternativou k herbicidní ochraně porostů před nežádoucími pleveli a zároveň umožňuje povrchově kypřit půdu v řádku.

Tato technologie je vhodná především pro pletí řádkově setých plodin. V každém řádku je umístěna kamera a počítač, který vyhodnocuje pomocí strojového učení, zda vidí pěstovanou plodinu. Současně určí polohu a rychlost stroje. Algoritmus poté s vysokou přesností řídí otevírání a zavírání plecích nožů. Spolehlivost rozpoznávání plodin přesahuje 99 %. Software plečky je díky umělé inteligenci stále vylepšován a počet druhů rostlin, při jejichž pěstování lze zařízení úspěšně využívat, je průběžně zvyšován. Plečka může uspořit 50 až 80 % herbicidů.

Druhou předností plečky je kvalitní prokypření půdy (včetně rozrušení půdního škraloupu), po němž rostlina lépe čerpá živiny, což může přinést snížení dávky minerálních hnojiv.

Systém této robotické plečky je vhodný jak pro dvouřádkový, tak třeba dvanáctiřádkový stroj. Využití najde v ekologickém zemědělství i při konvenčním způsobu hospodaření, například při pěstování zeleniny.

Plečku lze integrovat se standardním traktorem, nosičem nářadí nebo polním robotem odpovídající kategorie.

IMG_3808
Pěstování révy vinné v ekologickém režimu
Ekologický režim pěstování plodin je intenzivně skloňovaným trendem. Nevyhýbá se ani vinohradnickému...
weda
Zdroj bílkovin pro krmivo budoucnosti
WEDA Dammann & Westerkamp GmbH dodává kompletní systém krmení hmyzu pro polského výrobce krmiv HiProMine. Společnost...
Výběr z příspěvků