hlavička webu

Vstříc výzvám budoucí zahradnické výroby

Zahradnictví zítřka prezentoval mezinárodní salon SIVAL 2023 ve francouzském městě Angers v regionu Pays de la Loire. Letos se uskutečnil již 36. ročník veletrhu a na výstavišti s předváděcí plochou 36 tisíc m2 prezentovalo své produkty více než 700 vystavovatelů. Salon SIVAL je klíčovou profesionální přehlídkou pro přední výrobce zahradnické mechanizace.

Mezinárodní salon SIVAL vychází vstříc výzvám budoucí výroby, proto se zaměřuje na inovace pro pěstování a produkci zahradních plodin. Vystavující společnosti mohou přihlásit své inovativní exponáty do soutěže SIVAL Innovations.

Společnost Koppert získala na veletrhu SIVAL zlatou medaili za unikátní řešení ochrany plodin NEZAPAR založené na Trissolcus basalis, vosičce schopné parazitovat na vajíčkách kněžice zeleninové (Nezara viridula). Tato ploštice způsobuje značné škody okusováním květů nebo plodů, což vede k tvorbě skvrn a deformací, opadu květů a ztrátám na výnosu až o 40 %. Oceněný produkt NEZAPAR obsahuje 5000 vajíček ploštic parazitovaných Trissolcus basalis, působení parazitoidů na populace Nezara viridula se projeví po týdnu. Trissolcus basalis škůdce zcela nelikviduje, ale umožňuje významné snížení poškození Nezara viridula na plodinách.

Zlatou za odrůdovou inovaci získala také společnost DALIVAL SAS za nově vyšlechtěnou odrůdu jabloně Canopy, která je výsledkem hybridizačního programu prováděného na IFO, výzkumné a šlechtitelské stanici Dalival. Canopy plodí velmi křupavá, šťavnatá zelená jablka s úrovní kyselosti srovnatelnou s odrůdou Granny Smith. Novinka má vyšší obsah cukru a výrazně lepší chuťový profil. Je také odolná vůči strupovitosti a je tolerantní k mšici jitrocelové.

Chytré řešení nejen pro regulaci plevelů v zelenině představila na veletrhu SIVAL společnost Ecorobotix SA. Za toto velmi přesné postřikovací zařízení ARA, tzv. Ultra High Precision, získala zlatou medaili. Přístroj ARA se umístí za traktor, využívá kamer s vysokým rozlišením a díky naprogramování okamžitě detekuje jednotlivé rostliny (plodiny a plevele) v reálném čase. Postřikovač ARA UHP vyniká bezkonkurenční přesností se zacílením na plochy 6 x 6 cm pro ošetření každé rostliny. Díky cílenému ošetření rostlin snižuje použití přípravků o 80–95 % a zvyšuje výnos plodin o 5 %. ARA lze použít i ve větrných podmínkách, ve dne i v noci, s různými plodinami (cibule, mrkev, salát aj.) a pro různé účely (hubení plevelů a škůdců, aplikace hnojiv atd.).

Za velmi přesné postřikovací zařízení ARA nejen pro regulaci plevelů v zelenině získala společnost Ecorobotix SA na veletrhu zlatou medaili
Zlatou medaili za novou odrůdu jabloně Canopy získala společnost DALIVAL SAS
Společnost Koppert, vystavující na veletrhu SIVAL v oddělení biologické ochrany, získala zlatou medaili za unikátní řešení ochrany plodin NEZAPAR pomocí parazitické vosičky Trissolcus basalis
1-kotel
Kotel na dřevní štěpku je dobrá investice
Česká rodinná firma DŘEVO-PRODUKT SV se již více než 25 let věnuje zpracování dřeva a jeho dalším, zejména...
Web 0
Zachování úrodnosti půdy s moderní technikou
Zemědělství představuje činnost, která do značné míry působí na životní prostředí. Zemědělství v Německu...
Výběr z příspěvků