hlavička webu

Význam půdních bio-stimulací v období sucha

Jak uvedeno v článku, který vyšel v příloze EKOTECH Magazín, půdní biostimulace jsou metody, které využívají podporu přirozených biologických procesů k harmonizaci pochodů v půdě. Mezi biostimulanty používané v zemědělství patří různé prvky, sloučeniny a mikroorganismy, které se aplikují na rostliny nebo do půdy s cílem zlepšit její úrodnost, výnosy a kvalitu produkce. Zejména v podnicích s chybějící živočišnou výrobou dokáží cílené biostimulace zhodnotit především organickou hmotu vytvořenou v půdním prostředím kořeny rostlin a makro i mikro biosférou.

Půdní biostimulant Neosol je jednoduchým nástrojem s rychlým a dynamickým nástupem účinku a komplexním působením na zlepšení všech půdních vlastností. Tento produkt lze bez omezení využívat na všech půdních typech jako součást všech plodinových systémů. Neosol díky zlepšení struktury půdy a odstraněním jejího utužení, podporuje růst kořenů a prokořeněním do hloubky půdního profilu má význam především při zajištění přístupu rostlin k půdní vláze a přístupným živinám, a to i v období sucha.

Rychlejší zasakování vody

Aplikací půdního biostimulantu Neosol podpoříme nejprve rozvoj aerobních půdních bakterií a kulturních hub, které svou činností rozkládají organické zbytky v půdě a uvolňují živiny v přístupných formách do půdního roztoku pro potřebu svou i rostlin. Rostliny pak svým kořenovým vlášením zásobují tyto populace půdních organismů energetickými látkami a odumírající kořeny jsou zdrojem uhlíku jako potravy pro tyto organismy.

A právě tyto kořeny rostlin včetně mikroorganismů v rizosféře, ale i makroorganismů jako jsou žížaly, významným způsobem zlepšují strukturu půdy do hloubky celého půdního profilu. Exkrementy žížal jsou velmi cenným zdrojem živin a energie pro mikroorganismy i rostliny a jsou velmi cennými stavebními látkami humusu. Vytvářením chodbiček vzniká vertikální systém pórů procházejících z povrchu do spodních vrstev půdy. Těmito makro-póry pak může do půdy zasakovat větší množství vody, která díky zvyšujícímu se podílu organické složky je v půdě lépe zadržena. Současně tyto póry zlepšují přístup vzduchu do půdy, což je dalším předpokladem pro rozvoj biologické aktivity půdy.

Bio-stimulace na farmě u Prachatic

Ing. Ondřej Kadlec hospodaří společně se svým otcem zhruba na 250 ha v obci Velký Bor nedaleko Prachatic. Zároveň chovají asi 200 krav se zaměřením na mléčnou (40 ks) a masnou produkci. Na své farmě pěstuje ozimou pšenici, ozimý i jarní ječmen, řepku, oves, kukuřici a jeteloviny.

Produkty společnosti Olmix začal používat před šest lety a zhruba po dvou letech začal na svých převážně jílovitých půdách pozorovat první změny nejen v celkovém výnosu, ale i ve zlepšující se struktuře půdy. Značné zlepšení vnímá hlavně při zpracování půdy, kdy jílovité hroudy vzniklé orbou se snadněji rozpadají a celková spotřeba nafty je zhruba o 20 % nižší než v minulých letech.

Také rostliny snadněji zakoření, a ačkoliv se pohybují v oblasti s vyšším počtem průměrných srážek, tak i zde se začínají projevovat stále častější srážkové výkyvy a s tím spojená dlouhodobější sucha nebo silné přívalové deště. Snadné překonání, těchto pro rostliny stresových období, přičítá právě Neosolu, díky kterému jsou půda i rostliny v trvale dobré kondici.

Půdu střídavě orá se zapravením hnoje v dávce 30 t/ha a také kypří radličkovým kypřičem. U loni založeného porostu pšenice ozimé aplikoval s hnojem před orbou Neosol v dávce 120 kg/ha (na jaře pak 200 kg/ha LAV 27 % a 2x100l DAM 390) a stejný postup (vč. 200 kg/ha NPK) použil také při zakládání porostu řepky ozimé. Na jaře ji pak ještě přihnojil 2×200 kg/ha DASA a 2x100l DAM 390. V průběhu vegetace také společně s herbicidy a fungicidy několikrát aplikuje listový stimulátor Agroptim Sunset v dávce 1 l/ha, který vnímá jako ideální prostředek s okamžitým efektem pro udržení dobrého zdravotního stavu rostlin během celé vegetace.

Při použití Neosolu strukturní půda podporuje růst vlásečnic kořene.
Snadný růst hlubokého kořene ve strukturní půdě.
MF1_uprava
Revoluce v moderním zemědělství
Zemědělství je jednou z klíčových oblastí lidské činnosti, která se neustále vyvíjí. S rychlým rozvojem...
danci 1
Jde to i v souladu s přírodou
Jedním z přínosů udržitelného zemědělství je ochrana životního prostředí. Z hlediska chovu hospodářsky...
Výběr z příspěvků