hlavička webu

Budou jablka sbírat drony?

Buď někomu uletěly včely, anebo vzlétl roj dronů. Napadlo mě, když jsem zaslechla drnčivý zvuk v jedné z hal na hannoverském výstavišti. Šla jsem tedy za zvukem a opravdu, na stánku společnosti Kubota byl k vidění pracující roj dronů. Drony během ukázky sbíraly jablka pomocí své ruky s přísavkou a ukládaly je do připravených bedýnek.

Do izraelské firmy Tevel investovala už v roce 2021 společnost Kubota. To byl také důvod, proč se drony Tevel prezentovaly na výstavě Agritechnica na stánku společnosti Kubota. Důvodem investice byla snaha nabídnout zákazníkům integrovaná řešení a přinášet technologický pokrok ve všech segmentech podnikání.

Pracovníci nejsou

Každý rok se na celém světě vypěstuje více než 800 milionů tun ovoce na ploše 70 milionů hektarů, což představuje roční tržní hodnotu 1 bilion dolarů. Zemědělci utratí ročně 100 miliard dolarů za sběr ovoce a na krátkou dobu najmou více než 10 milionů dočasných pracovníků, kteří sbírají ovoce. Sezónní pracovníky je stále obtížnější najít, najmout, vyškolit, zaměstnat a zajistit jim dočasné ubytování a jejich nedostatek ohrožuje ziskovost, neboť se může stát, že sadař nezvládne sklidit všechno ovoce v optimální zralosti. Pandemie Covid-19 navíc ukázala i další nástrahy, například neschopnost najmout pracovníky ze zahraničí. Začlenění autonomních sběracích dronů riziko nedostatku pracovní síly eliminuje. Snižuje navíc náklady na sběr a zvyšuje globální potravinovou bezpečnost.

Jak to funguje

Systém se skládá ze samojízdné platformy, která slouží jako základna pro sběrací jednotky a také jako jejich zdroj energie. Sběrací jednotky jsou s platformou spojeny kabelem a většinou pracují v roji šesti a osmy kusů. Sběracími jednotkami jsou drony, jež jsou na jedné straně vybavené sběracím ramenem zakončeným přísavkou. Jednotka má hmotnost přibližně 3 kg a disponuje celou řadou senzorů. Důležité jsou optické senzory, které jsou umístěny tak, aby „viděli“ na sběrací rameno a dokázali rozpoznat plod například od listí. Ale nejen to. Optické senzory dokážou rozpoznat podle barvy i stupeň zralosti a podle algoritmu se rozhodnout, zda ovoce seberou či nikoliv.  Pokud se sběrací jednotka rozhodne ovoce sebrat, přisaje se měkkým prvkem na konci sběracího ramena a krouživým pohybem plod utrhne. Následně ho dopraví a jemně položí na platformu.

Každá jednotka v reálném čase odesílá do cloudu celou řadu informací, takže kromě sběru jsou drony i jakýmisi „agenty“ díky nimž sadař ví, například kolik procent plodů je ještě nezralých, kolik kg bylo sklizeno nebo kolik sklidit ještě zbývá. Jednotka je také schopná upozornit, pokud dojde k poruše. Data je možné opět v reálném čase zobrazit v příslušné aplikaci.

Ovládání celého systému se děje rovněž přes aplikaci buď v chytrém telefonu nebo v jiném zařízením připojeném a internet. Výhodou celého systému je jednoduchost. Platforma se sběracími jednotkami je umístěna do sadu. Po zahájení práce drony sbírají ovoce a platforma popojíždí v řádku. Velkým benefitem je schopnost téměř neomezeného pohybu sběracích jednotek a dále možnost nepřetržité práce například i v noci.

Sběracími jednotkami jsou drony, jež jsou na jedné straně vybavené sběracím ramenem zakončeným přísavkou
Systém se skládá ze samojízdné platformy, která slouží jako základna pro sběrací jednotky a také jako jejich zdroj energie
Jednotka má hmotnost přibližně 3 kg a disponuje celou řadou senzorů
hmyz 01
Se změnami klimatu hmyz stále déle vzdoruje podzimu
Listí na stromech pomalu žloutne, ale sršně asijské vesele dál bzučí, komáři tygrovaní bodali ještě na...
JCB Motory Web 1
Stroje s alternativními pohony mají nulové emise oxidu uhličitého
Anglický výrobce JCB je mimo jiné známý také tím, že se zabývá alternativními způsoby pohonu u svých...
Výběr z příspěvků