Meziplodiny pracují pro pěstitele

Polní den meziplodin a čiroků v Polabí uspořádala koncem září společnost SEED SERVICE s.r.o. ve spolupráci s farmou Korábků. Účastníci si mohli v Krychnově u Kolína prohlédnout pestrou škálu meziplodinových směsí, několik typů biopásů (krmný, nektarodárný, ochrana čejky chocholaté v nektarodárné i krmné variantě), pomocnou plodinu vysetou v řepce a celý sortiment čiroků a bérů v nabídce SEED SERVICE.

Příchozí uvítal Ing. Milan Děd, jednatel společnosti SEED SERVICE, a poděkoval manželům Evě a Vítovi Korábkovým za zdařilé vedení pokusů meziplodin, čiroků a bérů na vlastní farmě.

Správný výběr meziplodin

Ing. Eva Korábková v úvodním semináři vysvětlila široký význam meziplodin. Pro pěstitele pracují jako zlepšující plodiny, mohou být přerušovači obilních sledů, uvolňují živiny v půdě ze špatně dostupných forem (pohanka, svazenka), zamezují erozi půdy (pohanka, hořčice), snižují rizika vyplavení nitrátů, zvyšují biodiverzitu v krajině atd. Meziplodiny je však třeba vybírat tak, aby pomáhaly, ale neškodily (zaplevelení následných plodin, tzv. zelený most může být příčinou rozvoje chorob a škůdců apod.). Ing. Korábková popsala meziplodinové směsi, které vyseli na pokusném pozemku v Krychnově. Seli je 1. 8. 2024 různými způsoby – secím strojem do podmítky i do nezpracované půdy, další směsi zaseli diskovým podmítačem s přísevem do strniště jarního ječmene v porovnání se strništěm ozimé pšenice. V pokusech sledovali různé faktory, například teplotu půdy v porostu meziplodin, prokořenění nebo infiltraci vody.

Meziplodiny pro ekoplatby

Ze směsí meziplodin pro ekoplatby na semináři představili Všestrannou směs (60 % peluška, 30 % pohanka setá, 10 % ředkev olejná). Doporučený výsevek je 30–50 kg/ha. Tato rychlerostoucí směs má ozdravný efekt na půdu, obohacuje ji o dusík a organickou hmotu a zlepšuje její strukturu. Fumigační směs (60 % hořčice bílá, 30 % ředkev olejná, 10 % čirok) má antinematodní a fumigační účinky proti háďátkům a dalším patogenům. Dodává do půdy velké množství organické hmoty a mohutné kořeny ředkve se postarají o tzv. biologickou orbu půdy. Doporučený výsevek je 8–15 kg/ha. Levná rychlerostoucí Strukturní směs (80 % hořčice bílé, 20 % svazenky vratičolisté) je vhodná pro pozdní výsev (8–15 kg/ha). SEED SERVICE nabízí tuto směs v bio kvalitě pro ekologické zemědělství. Obohatí půdu o organickou hmotu, svými kořeny rostliny zlepší strukturu půdy, navíc má fytosanitární účinky. Ing. Korábková upozornila na zapravení směsi meziplodin v optimální dobu, aby meziplodiny nestihly vytvořit semena a nedocházelo ke zvyšování plevelných semen v půdní zásobě. Pohanka se svazenkou (v poměru 85 : 15) patří mezi pěstiteli k oblíbeným směsím meziplodin (v nabídce SEED SERVICE i v bio kvalitě). Svazenka dobře prokoření půdu a pohanka díky svým výměškům uvolní živiny z méně přístupných forem. Doporučený výsevek je 18–20 kg/ha. Směs čiroku s bérem italským (70 : 30) odolává suchu a vyšším teplotám. Při časném setí lze využít porost k silážování nebo senážování. Při zaorání zelené hmoty do výšky 40 cm má tato směs vynikající fumigační schopnosti. Další směsí je Landsberská (49 % jílku mnohokvětého, 31 % vikve panonské, 20 % jílku nachového). Jde o ozimou směsku obohacující půdu o dusík i organickou hmotu. Na jaře lze využít pro pastvu nebo sklizeň na siláž, zlepšuje půdní strukturu a má ozdravný efekt. Doporučený výsevek je 25–35 kg/ha. Landsberskou směs nabízí SEED SERVICE také v bio kvalitě. Pro ekologické zemědělce navíc ve variantě s 15 % přidaného jetele lučního. Směs svazenky vratičolisté s jetelem alexandrijským (25 : 75) se velmi dobře doplňuje. Svazenka dobře prokoření a jetel obohatí půdu o dusík a dobře rozložitelnou organickou hmotu. V pokusech byly zařazeny rovněž čtyři druhy nektarodárných úhorů, např. Nektarodárný úhor III. obsahuje druhy kvetoucí až do pozdního léta (13 % svazenka vratičolistá, 55 % pohanka setá, 7 % mastňák habešský, 5 % slunečnice roční, 6 % jetel perský, 6 % jetel alexandrijský, 8 % bér italský). Neobsahuje brukvovité plodiny, proto je vhodnou meziplodinovou směsí před zasetím řepky.

Meziplodiny pro AEKO

Ze směsí meziplodin pro podopatření Druhově bohaté pokrytí půdy byla na polním dnu vyseta směs Druhově bohaté pokrytí půdy I. obsahující rozmanité druhy, které jsou nektarodárné, zajistí rozmanitý pokryv a nezaplevelí pozemek (23,5 % hrachor setý, 14,1 % jetel nachový, 9,4 % bér italský, 46,9 % oves setý, 2,35 % lnička setá, 2,35 % svazenka vratičolistá, 1,4 % koriandr setý). Minimální výsevek na hektar činí 17 kg. Z meziplodin pro zlepšení struktury půdy byly v pokusech k vidění směsi: Široká směs AEKO (8,8 % lnička setá, 17,7 % jetel alexandrijský, 58,8 % pohanka setá, 14,7 % svazenka vratičolistá); Svazenka s jetelem alexandrijským AEKO (54,5 : 45,5); Peluška ozimá s žitem trsnatým (59,5 : 40,5). Účastníci si mohli také prohlédnout meziplodiny proti utužení půdy: Ředkev se svazenkou (45,5 % ředkev olejná, 54,5 % svazenka vratičolistá) a Ředkev structurator s peluškou jarní (6,6 : 93,4). Speciální odrůda ředkve typu Daikon běžně vytváří mohutné kořeny o délce 50 cm, letos narostly kvůli suchu zhruba 30 cm. K zajímavým směsím firmy SEED SERVICE, které však nesplňují podmínky dotačního titulu, patří Peluška ozimá s energetickým žitem (50 : 50), která je vhodná pro podzimní výsev v říjnu a listopadu a uplatní se k jarní sklizni jako krmivo (polobílkovinná siláž).

Pomocné plodiny

Na farmě Korábkových již třetím rokem úspěšně vysévají řepku s pomocnou plodinou – 0,7 výsevní jednotky řepky na hektar + 4 kg/ha pohanky + 3 kg/ha jetele alexandrijského + 5 kg/ha pískavice řecké seno. Letos seli tuto směs 18. 8. ve dvojřádku řepky a dvojřádku pomocné plodiny ve vzdálenosti 12,5 cm. Meziřádková vzdálenost mezi dvojřádky řepky  je 38,5 cm. Loni se jim podařilo sklidit i díky pomocným plodinám, které zajišťují část dusíkaté výživy a podporují infiltraci vody do půdy, průměrně 4,5 t/ha řepky a letos 3,75 t/ha. „Díky pomocným plodinám pěstujeme již tři roky řepku bez herbicidu, ošetřujeme jen okraje a souvratě,“ podotkla Ing. Korábková.

Manželé Eva a Vít Korábkovi využívají na své farmě různé meziplodinové směsi i pomocné plodiny
Široká směs AEKO patří k meziplodinám zlepšujícím strukturu půdy
Ředkev typu Daikon běžně vytváří mohutné kořeny a postará se o tzv. biologickou orbu
TUZ policko CZU plevele F1
Zkoumají plevele pomocí robota
V rámci polního den Demonstračního a pokusného pozemku Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních...
tuz6
Budou sledovat vliv prérijních pásů na biodiverzitu
Krátkodobé a dlouhodobé dopady využívání prérijních pásů na partnerských farmách v Michiganu a Iowě budou...
Výběr z příspěvků