Chov ryb v recirkulačních systémech

Recirkulační akvakulturní systém (RAS) pro chov ryb je založen na minimální spotřebě vody. Na jeden kilogram vyprodukovaných ryb je potřeba v recirkulačním systému jen 0,15 až 0,4 m3 vody, v rybníku 2 m3 a v průtočném systému 15 až 210 m3.

K přednostem patří i ohleduplnost k životnímu prostředí: například recirkulační farma, která ročně vyprodukuje 100 tun pstruha duhového, znečistí prostředí jen jako 27 obyvatel. Při odchovu ryb v systému RAS se také často využívá odpadní teplo z obnovitelných zdrojů energie.

Výhody recirkulačních systémů

Recirkulační akvakulturní systémy mají v porovnání s klasickým sezónním rybníkářstvím marketingovou výhodu, neboť chovatelé mohou mnohem lépe predikovat, za jak dlouho, jak velké a v jaké jakosti budou mít ryby k dispozici. V zastřešeném objektu neohrožují produkci rybožraví predátoři, jako je tomu stále častěji u rybníků. V recirkulačním systému lze snadno řešit problémy s nemocemi ryb nebo jim předcházet. Za cenu další technologie je možné dovést tento systém k potřebě vody (pokrytí ztrát odparem) blížící se nule. Navíc velmi malé množství odpadní vody je možné dále využívat, například v akvaponii. Chov ryb v tomto systému je izolován od vnějšího prostředí, a tím se snižuje riziko kontaminace nemocemi nebo cizorodými látkami, jako třeba v Bečvě. Bezpečnost produktu je výrazně vyšší.

Široké možnosti využití

Na prvním místě je to produkce čerstvých ryb po celý rok, které by neměly v našem jídelníčku chybět. Zajímavou alternativou je zimní odchov plůdku kapra, čímž by se výrazně omezil jeho dovoz ze Slovenska a Maďarska a také případné šíření invazních druhů ryb či nemocí. RAS je možné využít i v rybích líhních pro přechování generačních ryb před výtěrem a pro vlastní inkubaci jiker. Recirkulační systémy mohou sloužit i k výzkumu, ať už k testování intenzivních chovů, výživy, produkční účinnosti krmiv, užitkovosti, průběhu onemocnění nebo chování ryb.

 

 

Nevím jestli toile radši nevypustit

K nejvíce vyhledávaným rybám patří sumeček africký
Sádkování ryb v recirkulačním systému před prodejem
Připravené ryby z recirkulačních akvakulturních systémů jsou kulinářskou lahůdkou
agrolesnictví 02
Ministerstvo zemědělství bude podporovat agrolesnictví
Zemědělci budou moci získat podporu na pěstování dřevin, pokud na stejném pozemku budou zároveň růst...
IMG_0212-MalaSkala
Obnova druhové biodiverzity českých luk
Vědci Botanického ústavu AV ČR spolu s kolegy z Přírodovědecké fakulty UK a Českého svazu ochránců přírody...
Výběr z příspěvků