hlavička webu

Tři plodiny budoucnosti

Plodinou budoucnosti je podle odborníků bob. Tato nutričně bohatá plodina s vysokým výnosem semene je vhodná jak na zelené hnojení, tak k produkci semen či k výživě skotu.

Pokud se porost bobu zaorá, dostane se do půdy 80 až 90 kg dusíku na hektar. Bob je vynikající i jako krycí plodina vytrvalých plodin, například jetele, neboť nepoléhá, přitom mezi stonky propouští světlo. Navíc fixuje dusík, který hlavní plodina využívá. Ve výživě skotu je pak schopen nahradit řepkové pokrutiny. Přitom si ho zemědělci dokážou sami vyprodukovat, zároveň jim dodá do půdy pro následnou plodinu velké množství dusíkatých látek, neboť má hlízkové bakterie i na postranních kořenech. Jeho zařazení do osevního postupu dává větší smysl než pěstovat řepku ozimou a pak si za 8000 tisíc korun koupit tunu pokrutin. V Německu se již zvyšuje zastoupení bobu, v Evropě se rozběhlo jeho šlechtění. I v České republice se rozšiřuje odrůdová nabídka a už ani nechybějí ozimé odrůdy.

Biologická orba

Plodinou budoucnosti je také ředkev setá Strukturator. Tato rostlina nízkého vzrůstu má neobvykle silný a dlouhý kulovitý kořen, který dokáže narušit podorniční utužené vrstvy. Pokud se nechá vymrznout, dostane se ke kořenům i voda, která opět napomůže k narušení zhutnělých vrstev. Výraz „biologická orba“ je v jejím případě namístě.

Sucho mu nevadí

Zemědělci by neměli zapomínat ani na jednoletý jetel perský Marco Polo, který má rychlý nárůst objemné hmoty, přitom dobře zvládá teplo a sucho. I za těchto podmínek dokáže vyprodukovat značné množství krmiva. A tato vlastnost ho neopouští ani na lehkých půdách, kde jiné jetele nemají s ohledem na minimum vláhy šanci. Jednoletý jetel dokáže zachránit výpadek v produkci objemných krmiv na celou krmnou sezónu, což nedokáže ani vojtěška, u níž je k založení porostu nezbytná dlouhá doba.

 

Hlízkové bakterie se u bobu nacházejí i na postranních kořenech
Kulovitý kořen ředkve seté Strukturator působí jako biologická orba
Jednoletý jetel perský Marco Polo má rychlý nárůst objemné hmoty
02
Chytré technologie v chovech prasat
Chytré technologie se stávají nedílnou součástí precizního chovu hospodářských zvířat (Precision Livestock...
pasou se
Světlá budoucnost pro pastvu slepic
Pastva drůbeže je udržitelná zemědělská technika, která se týká chovu nosnic, masných kuřat, perliček...
Výběr z příspěvků