hlavička webu

Zeleninu pěstují s maximální péčí

Jiří a Kateřina Kratochvílovi hospodaří v Kupařovicích v okrese Brno-venkov v Jihomoravském kraji již od roku 1997. Tato ryze česká rodinná farma pěstuje pestrou škálu zeleniny a prodává ji ve vlastní prodejně od května do října. Zabývá se také rostlinnou výrobou.

Kateřina Kratochvílová má od února do listopadu na starosti především péči o zeleninu a následně její kontinuální doplňování do prodejny, Jiří Kratochvíl se věnuje převážně polním plodinám a péči o strojový park. Zákazníci se do Kupařovic pro čerstvou zeleninu, sklizenou ještě týž den ráno a v průběhu dne doplňovanou, rádi vracejí. O kvalitě pěstované zeleniny se mohou zájemci přesvědčit na vlastní oči.

Farma jako splněný sen

V průběhu sezóny nabízí farma Kratochvílových až 35 druhů zeleniny. Celková obhospodařovaná plocha zaujímá 125 ha. Kromě zeleniny pěstují ozimou pšenici, hrách, zrnovou kukuřici a jahodník. Zákazníci si mohou jahody i hrášek natrhat sami během samosběru. „Hospodařit byl můj životní sen, vždycky jsem chtěl být sedlák. Začínal jsem od nuly a postupně jsem půdu nakupoval, další si pronajímáme,“ vysvětlil Jiří Kratochvíl. Pole se nacházejí v nadmořské výšce kolem 180 m a půda je tu těžká. Stín na hospodaření podle farmáře vrhá to, že jako menší pěstitelé mají složitější podmínky například pro získání úvěru na nákup techniky nebo výstavbu fóliovníku, o kterém uvažují. „Všechno jsem si vybudoval sám bez dotací,“ podotkl Jiří Kratochvíl. Své znalosti o pěstování plodin předává 13letému synovi Jiřímu, který zatím k hospodaření na farmě tíhne. Dříve pěstovali až 70 ha zeleniny, ale kvůli problémy se sháněním sezónních pracovníků plochu zeleniny a jahodníku zmenšili na stávajících zhruba šest hektarů. „Před lety jsme zaměstnávali kolem stovky sezónních zahraničních pracovníků. Problémy a starosti spojené se zaměstnáváním tolika brigádníků nám za to nestojí,“ uvedl farmář. Některé druhy zeleniny s vysokou pracností, jako například česnek, už proto nepěstují.

Denně čerstvá zelenina a ovoce

Dříve dodávali zeleninu do řetězců, ale od toho už upustili a prodávají ji převážně ve vlastní prodejně, okrajově také u spřátelených okolních farmářů. Od nich také doplňují vlastní sortiment čerstvé, naložené, zkvašené i zavařené zeleniny. O aktuálním dění na farmě informují své zákazníky prostřednictvím svých webových stránek www.zeleninakuparovice-kratochvilovi.cz. Zákazníci si mohou zeleninu předem objednat a poté vyzvednout šest dní v týdnu. Dříve také prodávali na farmářských trzích, ale z časových možností už od toho ustoupili. Na farmě pracují kromě manželů Kratochvílových také dvě stálé a čtyři až šest sezónních pracovnic. Veškerou zeleninu pěstují s kapkovou závlahou, u jahodníku je zahloubená víceletá. Jahodník už nenastýlají slámou, protože pak úrodu poškozovali ptáci. Koncem dubna chránili pole s jahodníkem před mrazem netkanou textilií a ještě zahřívali vzduch pálením balíků slámy. Rostliny jahodníku byly vzhledem k nadprůměrným teplotám v únoru a březnu v plném květu. Při následné kontrole škod zjistili četné poškození květů mrazem. „Velkou část jahod jsme ale snad zachránili před nepřízní počasí a v době tzv. zmrzlých mužů jsme zahájili samosběr jahod,“ popsala farmářka.

Ze zeleniny jsou tu oblíbené nakládačky, cibule, papriky, dýně, saláty, mrkev, špenát aj. Prakticky ji neošetřují konvenčními přípravky na ochranu rostlin, takže splňují nejpřísnější limity reziduí pesticidů. Podle pěstovaného druhu zeleniny hnojí také granulovaným slepičím trusem. „Nabízíme našim zákazníkům to nejlepší co můžeme – čerstvou a poctivou zeleninu. Sami používáme všechno domácí,“ podotkla Kateřina Kratochvílová. Pro vlastní potřebu chovají drůbež i prasata. Trávu tu vypásá menší stádo ovcí. „Ze sedmdesáti procent jsme tak nezávislí na systému,“ uvedl farmář. Zelenina z Kupařovic na rozdíl od té nabízené na pultech supermarketů necestuje přes půl světa a nečeká v chladicích boxech na prodej. „Naši zeleninu ráno sklidíme a ihned prodáváme – díky tomu můžeme zaručit její maximální čerstvost,“ uvedla farmářka.

Farma Kateřiny a Jiřího Kratochvílových se zaměřuje na prodej sezónního ovoce a zeleniny
Zájemci si mohou hrášek, ale i jahody natrhat sami během samosběru
Kateřina Kratochvílová má na starosti především péči o zeleninu a její kontinuální doplňování do prodejny
-drevostavba1
Důraz se klade na udržitelnost a recyklovatelnost
V rámci současných evropských trendů zaměřených na snižování emisí oxidu uhličitého se kladou také požadavky...
Po několika suchých sezónách se manželé začali více věnovat také zadržování vody v krajině, a to jak pomocí obnovy stávajících vodních nádrží, tak budováním nových
Mimořádný přístup ke krajině
V širokém údolí mezi vrchy Brd a Středočeskou pahorkatinou v okrese Příbram leží na Lhoteckém potoce...
Výběr z příspěvků